1200 kalorijų dieta

1200 kalorijų per parą tai yra minimalus energijos kiekis, kurį žmogus turi gauti maitindamasis. Maisto produktai, kurių sudėtinė energetinė vertė yra 1200 kalorijų, paprastai suteikia pakankamą maistinių medžiagų kiekį daugumai moterų. Kalorijų sumažinimas iki šio lygio, tai  ta riba, kurią kai kurie dietologai siūlo, norint numesti svorio.

Galime suprasti iš kur kilęs šios dietos pavadinimas, nes būtent tokios energetinės vertės maisto racionas yra minimalus ir rekomenduojamas saugiam bei sveikam svorio numetimui. 1200 kalorijų per dieną yra žemiausia riba moterims, vyrams ši riba yra yra kiek aukščiau – maždaug 1500-1700 kalorijų.

sumustinis matavimo metras

Pagrindinė šios dietos koncepcija yra kalorijų kontrolė.

Kokie yra rekomenduojami maisto produktai?

Nėra jokių rekomenduojamų konkrečių maisto produktų. Žmogus turi laisvę pasirinkti ir vartoti savo mėgstamą maistą, jei kasdien suvartojamų kalorijų rekomenduojamas kiekis nebus viršytas. Dieta gali būti ir vegetariška. Tačiau dietos praktikuotojai turbūt bus sveikesni ir turės daugiau “sveikos” energijos, maitindamiesi šviežiais ir neperdirbtais maisto produktais, įskaitant vaisius, daržoves, neskaldytų grūdų ir liesus baltyminius produktus.

Juk 1200 kalorijų energijos kiekį labai greitai galima įgyti, išgėrus keletą skardinių saldžių gėrimų, užkandus kvapniais pyragaičiais. Kalorija kalorijai nėra lygu.

Tad ši dieta galima sakyti gali būti pakankamai sveika, jei maisto produktai bus natūralūs ir sveiki. Matomai dietą reikės planuoti kruopščiai, siekiant išvengti mitybos nepakankamumo. Turime išlaikyti balansą, kad svoris kristų, bet nenusilptume fiziškai. Bet kažin ar įmanoma nepatirti nuovargio ir alkio, taikant mažo kaloringumo dietą. Na gal, jei pasirinktas maistas bus sveikas ir pinavertis, jausimės pakankamai energingi.

Ar nenusibos po kelių dienų skaičiuoti ir sverti produktus?

Pažiūrėkime, ką maždaug galėtume valgyti per dieną.

1200 kalorijų maisto plano pavyzdys vienai dienai

Pusryčiai

Skaldytų grūdų duonos riekė, užtepta 1 šaukšteliu sviesto (125)
1/2 puodelio konservuotų vaisių kokteilis natūraliose sultyse (54)
1 puodelis lieso (1%) pieno (100)

Priešpiečiai

1 vidutinio dydžio bananas (105)

Pietūs

Mažos keptos bulvės (128)
85 g nugarinės kepsnys (156)
1/2 puodelio grybų (10)
1/4 puodelio svogūnų (17)
1 arbatinis šaukštelis alyvuogių arba rapsų aliejus (maisto gaminimui) (30)
1 puodelis daržovių mišrainės (90)

Vakarienė

8 skaldytų kviečių “Ritz” sausainiai su 1/2 puodelio neriebios (1%) varškės. (194)
Sauja įvairių riešutų (migdolai, graikiniai riešutai, bertoletijos) (100)
1 vidutinio dydžio obuolys (96)

Taip pat reikia stengtis gerti daug vandens – 8-10 stiklinių per dieną.
Ar reikia sportuoti, praktikuojant šią dietą? Nėra jokių konkrečių rekomendacijų. Tačiau galima suprasti, kad sportuoti gali būti sunkoka. Energetinė maisto vertė gali būti per maža, kad išlaikyti nors kiek aukštesnį fizinį aktyvumą. Jei suvalgysime 1200 ir sportuodami sudeginsime maždaug 400, kūno vidiniams procesams, įprastam judėjimui, protinei veiklai liks tik 800. Tai jau artėjame į badavimą.

Turbūt akivaizdu, kad praktikuojantis šį maitinimosi būdą žmogus pasportavęs gali jaustis pavargęs ar išsekęs. Tai kaip gyvenimas “iš  minimumo” – ne viską ar nedaug ką galime sau leisti.

Tačiau reikėtų žinoti, kad kasdieniai fiziniai pratimai yra svarbūs, norint palaikyti bendrą organizmo sveikatą. Tad šioje vietoje ši dieta kertasi su sveiku ir aktyviu gyvenimo būdu.

Tuomet kyla išvada, mažiausiai, ši dieta netinka fiziškai aktyviems asmenims.

O kokie privalumai?

Akivaizdus pliusas, kad mažo kaloringumo dietos yra veiksmingas metodas svoriui numesti. Na gal ir galima laikytis neilgą laiko tarpą, konkrečiam svorio metimo tikslui pasiekti, pvz. numesti 3kg. Tuomet reikėtų keisti savo senus įpročius ir atrasti sveiką bei ilgalaikį maitinimosi planą (tiksliau gyvenimo būdą).

Neužmirškite taip pat, kad yra didelė rizika, jog svoris vėl padidės, kai nustosite gyventi ties 1200 riba ir suvartojamų kalorijų kiekį padidinsite.

Dar vienas pliusas – greitas pradinis svorio numetimas gali padidinti motyvaciją – Aš Galiu! Bet tuomet, reikia pabandyti atrasti priežastis, kodėl turite ar lengvai įgyjate viršvorį ir, kiek įmanoma pašalinus priežastis, – pradėti gyventi sveikai.