Diena be dietų, noriu būti laiminga

Ne viena mergina ar moteris kartais pagalvoja: ” – Och, kad aš turėčiau liekną kūną, kokia aš būčiau laiminga.”

Ar taip būtų iš tiesų?..

Jei tik tiek betrūksta iki pilnos laimės, tuomet atsakymas teisingas: ” – Taip, Jūs būsite laiminga”.

Tačiau kiek tokių – “tik tiek betrūksta” – žmonių yra mūsų aplinkoje, šalyje ar visoje planetoje?  Ar Jūs iš tų moterų, kuriai iki visiško džiaugsmo beliko tik pakoreguoti kelias kūno linijas ar formas?

moteris-plaukai-pieva-saule

O jeigu ne, bet jūs po įnirtingos kovos su savo įgeidžiais ir įpročiais, pasiekėte šį – turiu liekną kūną – tikslą!.. Hm, tačiau po kurio tai laiko gali pradėti atrodyti, kad yra ir gražesnių kūnų arba, kad dabar jaučiuosi kiek liesoka. Ir vėl nelaiminga?

Ta pati taisyklė tinka ir vyrams. Tik galbūt jie siekia ne liekno, bet atletiško ar atletiškesnio kūno.

Kritiniu atveju, tikslo – noriu tobulo kūno – siekimas gali virsti anoreksija ar bulimija. O tai jau maitinimosi sutrikimai – psichikos ligos, nesirenkančios aukos nei pagal lytį, nei amžių, nei visuomenėje užimamą socialinę padėtį. Pasikalbėjus su ligoniais, jų pasakojimai tik dar kartą įrodytų, kokios baisios gali būti valgymo sutrikimų pasekmės.

Kartais gatvėje, sporto klube ar šiap kokioje tai viešoje vietoje galima pamatyti “perlenkusių lazdą” – tiek dailiosios, tiek stipriosios lyties atstovų. Ar jie laimingi? Galbūt, išoriškai. Tačiau tai greičiausiai nėra tikra laimė ir tikėtina, kad tai yra tik kokių tai vidinių problemų ar nesugebėjimų slėpimas po tam tikromis kūno formomis.

Tad gal tuomet laimingumo pojūtis nėra susijęs su žmogaus kūno formomis, o tik su požiūriu į Save?

Iš tiesų storuliukai dažnokai yra linksmesni už liesus žmogeliukus. Mažiausiai – jiems ne taip šalta ir nereikia gūžtis, traukti galvos į apsiausto apykaklę, lyjant lietui ar šaltukui spaudžiant. Ir jei žmogus yra arti tyro džiaugsmo, kelios netobulai tobulos kūno linijos netrukdys džiaugtis savo vidine ir išorine pilnatve.

Tačiau labai dažnai žmonėms, turintiems viršsvorio problemų, didelę įtaką daro žinomų žmonių skleidžiami mitai apie dietas ir jų naudą organizmui. Kiekvieną dieną per televiziją, interneto svetainėse, žurnaluose ir laikraščiuose mes esame bombarduojami gražių moterų ir vyrų atvaizdais. Buvo, yra kuriamas ir yra sukurtas tam tikras tiek vyro, tiek moters kūno etalonas.

Galbūt pastebėjote, kad tobulo vyro kūno įvaizdis ir dėmesio traukos centras pastaraisiais metais nukrypo nuo plačių pečių ir raumeningų rankų į pilvo preso raumenis?

Ar prisimenate flamandų dailininko Rubenso paveiksluose atvaizduotas moteris – jos tobulai apkūnios.. tobulai. Tad grožio supratimas keičiantis epochoms nelieka vis toks pats. Beveik galima būtų susiderėti, kad Anglija, JAV su savo patirtimi ir galingomis reklaminėmis programomis, neužilgo pradės reklamuoti (ar jau reklamuoja) apkūnius kūnus, kaip siekiamybę ar naujos kartos kūno etalonus…. Pagrindiniai pirkėjai tampa vis putlesni ir putlesni.

Tad nėra tobulo kūno etalono. Jis priklauso nuo formuojamos visuomenės nuomonės ir nuo mūsų pačių požiūrio.

Ir kas žino, kokios kūno formos bus “teisingos” po kelerių metų.

Bet greičiausiai yra sveikas kūnas.

Tad kviečiame bent vieną dieną nesilaikyti jokios dietos: geriau pasportuokime, gerkime daugiau vandens ir sveikai maitinkimės.
Po to vieną savaitę be dietos, vieną mėnesį su “sveika dieta”.. ir kai tai išmoksime, ateis diena, kai bus nebebaisu ir visai nekenksminga, retkarčiais palepinti save ir pasivaišinti saldainiais ar gardžiu pyragaičiu.