Gėlių žiedai ne tik puošia stalą

patiekalas balta gelePavasaris – gėlių metas, gamta bunda, skleidžiasi gėlių žiedai nusidažydami baltais, geltonais, raudonais žiedlapiais. Apie gėlių grožį yra sukurtas ne vienas eilėraštis ir poema. Estetinę ar dekoratyvinę gėlių vertę suvokia turbūt beveik kiekvienas.

Gėlės turi ir praktinę paskirtį – daugelio gėlių žiedai yra naudojami kvepalams gaminti, kai kurių yra naudojami arbatoms paruošti, kaip ramunėlės ar medetkos.

Tačiau nedaugelis žinome, kad kai kurias gėles yra naudinga ir valgyti. Buvo įrodyta, kad gėlės turi medžiagų, galinčių sustiprinti žmogaus imunitetą. Valgomosiose gėlėse, augančiose Kinijoje (gal yra valgomų gėlių ir Lietuvoje?), yra gausu fenolinių junginių ir jos pasižymi puikiomis antioksidacinėmis savybėmis. Valgomosios gėlės gali būti naudojamas kaip maisto priedas, siekiant išvengti maisto oksidacijos, kai kurių chroniškų ligų ir padėti bendram sveikatos skatinimui.

” – Kyla nauja susidomėjimo banga valgomosiomis gėlėmis, kurios šimtmečiais buvo naudojamos kulinariniame mene Kinijoje. Gėlės gali būti naudojamos kaip pagrindinis patiekalo ingredientas, suteikti patiekalui tam tikrų prieskonių arba tiesiog galima naudoti kaip garnyrą. ” – aiškina mokslininkai.

Kai kurių gėlių žieduose yra fenolių, kurie yra siejami su antiuždegimine veikla, širdies ir kraujagyslių ligų bei tam tikrų vėžio formų išsivystymo rizikos sumažinimu.

Tačiau valgomųjų gėlių ekstraktai – kaip veikia antioksidantacinis mechanizmas, priešnavikinė, priešuždegiminė ir veikla nureipta prieš organizmo senėjimą, – visi šie procesai turėtų būti toliau tiriami, siekiant išvystyti ir sukurti daugiau natūralių antioksidantų pritaikymo programų, teigiama tyrime, paskelbtame Maisto Mokslo leidinyje (Journal of Food Science).

Tad į Kiniją paragauti gėlių žiedų, o gal į kiniečių restoraną..?