Grikių ir kefyro dieta

Daugelis žino, kad grikiai yra vertingos kruopos, kuriose apstu maistinių medžiagų, tai – B grupės vitaminai, kalcis, kalis, geležis, jodas, cinkas, fosforas, fluoras, molibdenas ir kt. Grikių kruopose taip pat yra krakmolo, baltymų, cukraus, aliejaus, organinių rūgščių. Svarbiausia, kad grikiuose esančias maistingąsias medžiagas organizmas įsisavina gana nesunkiai ir greitai.

grikiaiDėl maistinių medžiagų gausos grikiai labai tinkami laikantis dietos.

Čia pateiksime vienos dietos aprašymą, kuri tinka daugybei žmonių.

Šią dietą sudaro du pagrindiniai produktai – grikiai ir kefyras. Akcentuotina, kad grikių nereikia virti, o tik plikyti. Antra, prie grikių galima ir net reikia pridėti virtos paukštienos, žuvies, neriebaus sūrio. Iš šviežių daržovių ir vaisių tiks kopūstai, agurkai, morkos, salotos, žalumynai, greipfrutai. Laikytis kefyro ir grikių dietos reikėtų ne ilgiau nei 5–7 dienas, priešingu atveju organizmas nusilps ir prasidės avitaminozė. Grikių košės kiekis per dieną neribojamas, nes grikių kaloringumas minimalus – 80–170 kcal/100 g. Tačiau privalu atsisakyti prieskonių, padažų, cukraus ir druskos. Būtina gerti pakankamai negazuoto ar mineralinio vandens (apie 30 ml/1 kg kūno svorio).

Grikių paruošimas.

Laikantis kefyro ir grikių dietos, grikius tereikia užplikyti. Iš vakaro 500 g grikių kruopų nuplaukite ir užpilkite 1,5 litro verdančio vandens, indą su grikiais reikėtų palikti šiltai, galima uždengti vilnoniu audiniu ar rankšluosčiu. Uždengus palikti nakčiai, o ryte dietinė košė pus paruošta. Esant reikalui, pasinaudojus termosu, košę galima paruošti skubiai : supylusi į jį 1 dalį nuplautų kruopų užpilk jas 3 dalimis verdančio vandens; po gero pusvalandžio košė bus tinkama valgymui.

Pusryčiai. Ryte patartina stiklinė kefyro, žalia arbata arba kavos puodelis, 200 g grikių. Antri pusryčiai: keptas obuolys, stiklinė kefyro. Antrieji pusryčiai skirti tiems, kurie labai alksta, jeigu sugebėsite, galite jų nevalgyti.

Priešpiečiai. Stiklinė kefyro ir pilno grūdo duonos riekė, žalia arbata

Pietūs. 100 g virtos paukštienos (arba neriebios jūrų žuvies), 200 g grikių, kopūstų arba agurkų salotų. Prieš pietaujant išgerkite vandens, jeigu nesinori, galite pasilepinti natūralių sulčių stikline ( išskyrus bananus). Papietavus tinka bet kokia mėgstama arbata ar kavos puodelis pagal poreikį. Jei jaučiatės labai alkani, padauginkite salotų, tik joms gaminti nenaudokite majonezo užpilo.

Vakarienė. 50 g liesos varškės, 100 g. grikių, greipfrutas (gali būti keptas obuolys arba bananas). Varškę galite pakeisti indeliu jogurto.

Labai svarbu, kad laikantis šios dietos, ją galima paįvairinti kitais produktais, grikiams suteikti kitokio skonio, gauti papildomų vitaminų. Taigi: grikių košė su medumi, kefyras su medumi, košė su sauja razinų, 3–4 gabaliukais abrikosų, su džiovintomis slyvomis. Taip pat tinka susmulkinti džiovinti vaisiai užpilti liesu jogurtu. Šiuo atveju valgysite maistingą, bet nekaloringą desertą.

Dar keli patarimai. Dietos be druskos, prie kurių priskiriama ir grikių, taip pat yra organizmą valančios ir skysčius išskiriančios. Tačiau dėl druskos trūkumo organizme galite pradėti jausti galvos skausmą ir silpnumą. Gali nukristi ir kraujo spaudimas. Jei pastebėjote sveikatos pablogėjimų, nesikankinkite. Įberkite į košę šiek tiek druskos ar pagardinkite ją sojų padažu. Ir net jei rezultatas bus šiek tiek prastesnis – jūs išsaugosite sveikatą.

Pažymėtina, kad ši dieta netinkama vasarą, karštuoju metų laiku. Jei pajutote silpnumą, rekomenduojama paragauti medaus. Apsivalgyti nereikia – vieno arbatinio šaukštelio tikrai pakaks. Šį kiekį galite suvartoti per kelis kartus. Rekomenduojama medų ne ryti, o lėtai čiulpti. Galima ir kitaip – ištirpinkite medų vandens stiklinėje ir per dieną išgerkite. Nesibaiminkite, kad medus pakenks jūsų figūrai: šią gliukozę pasisavins smegenys. Laikydamiesi grikių dietos neprivalote kankintis iš bado. Jei grikiai įgristų, drąsiai košę gardinkite citrinos sultimis, česnaku ar prieskoninėmis žolelėmis.

Rezultatai. Daug moterų, išbandžiusių grikių dietą, nerimauja, kad pirmomis dienomis svorio kritimas buvo akivaizdus, o savaitės gale tarsi sustojo. Taip atsitinka todėl, kad per pirmąsias 2-3 dienas organizmas atsikrato nereikalingų skysčių, riebalų resursai naudojami vėliau. Jei pavyks nepalūžti, rezultatas bus stabilus. Kiek kilogramų numesite dietos metu, priklausys nuo jūsų organizmo, kiek turite antsvorio, kiek judate ir kokiu metų laiku jos laikotės.

Norint, kad taip sunkiai numesti kilogramai negrįžtų po kelių dienų, reikia imtis kelių saugumo priemonių. Su grikių dieta reikia atsisveikinti švelniai, palaipsniui. Idealu, jeigu tai truktų ne mažiau kaip 7 dienas. Nereikėtų iškart po dietos skubėti savęs be saiko lepinti riebiais, saldžiais patiekalais, bandelėmis. Dietos metu jūsų skrandis susitraukė, tad pasistenkite jo neištampyti. Valgykite nedidelėmis porcijomis keliskart per dieną. Kai galite, druską pakeiskite sojų padažu – tai padės išvengti patinimo. Stenkitės, kad paskutinis valgis būtų likus 3-4 val. iki poilsio.

Gydytojai dietologai rekomenduoja grikius įtraukti į racioną tiems, kurie kenčia nuo padidinto kraujospūdžio, anemijos, serga kepenų ligomis. Grikiai efektyviai valo organizmą nuo šlakų. Tokios pačios nuomonės laikosi ir grožio specialistai. Jų manymu, tai – tiesiog grožio lobis, padedantis išlaikyti gražius plaukus, odą ir nagus.
Kefyras – naudingas rūgusio pieno produktas, kuriame yra kalcio, baltymų ir vitaminų B12, A, B2. Jis gerina virškinimą, padeda pasišalinti šlakams ir toksinams. Šių dviejų produktų sąjunga leidžia ne tik atsikratyti nereikalingų kilogramų, bet ir sureguliuoti žarnyno darbą, išvalyti kepenis ir sumažinti odos susirgimų galimybę.