Ką rinktis: sviestą ar margariną?

Pastaruoju metu dietologai vis dažniau siūlo vartoti augalinius riebalus – aliejų, margariną ir mažiau naudoti gyvulinės kilmės riebalų – sviesto. Tuo tarpu dar prieš dešimtmetį Lietuvos gyventojai dažniausiai rinkdavosi sviestą. Dabar sviestą vartojančių žmonių sumažėjo beveik dvigubai, nes gyventojai pamėgo margariną. Tačiau ar tikrai margarinas geresnis už gyvulinės kilmės riebalus – sviestą, ir kuris iš tiesų vertingesnis ir naudingesnis mūsų sveikatai ir labiau tinkamas sveikai mitybai? Nes mūsų sveikatos pagrindas – sveika mityba.

Sviestas – seniausias pieno produktas, pirmieji dokumentiniai gamybos liudijimai rasti 1,5–2 tūkst. m. pr. Kr. Šiais laikais gaminant sviestą sunaudojama beveik trečdalis gaunamo pieno. Jis gaminamas iš grietinėlės, mušant tol, kol sulimpa riebalų rutulėliai ir kieti grūdeliai. Kartais į sviestą dedama įvairių priedų – kakavos miltelių, aromatinių medžiagų, žolelių, prieskonių. Nors svieste mažai baltymų, bet dėl didelio riebalų kiekio jo energinė vertė didelė, ir jis labai maistingas. Jo energinė vertė 2800–3000 kJ/100g, tai atitinka 660–750 kcal /100g.

Tuo tarpu margarinas pirmą kartą buvo pagamintas 1869 metais Prancūzijoje. Tai kieti maistiniai riebalai, skoniu ir kitomis savybėmis panašūs į sviestą. Margarinas gaminamas iš hidroksilinto aliejaus (pvz., saulėgrąžų, sojų, medvilnės), į kurį pridedama gyvulinių riebalų, druskos, cukraus, aromatinių medžiagų, kartais sviesto (į grietininį margariną), vitaminų (β karotino, A, C, E), kavos arba kakavos miltelių (į šokoladinį margariną). Margarino energinė vertė 3200 kJ/100g, tai atitinka 766 kcal /100g. Tačiau yra ir mažiau riebalų turinčio margarino.

Margarino sudėtyje esantis aliejus turi nesočiųjų riebalų rūgščių. Aliejaus ir gyvulinių riebalų santykis įvairių rūšių margarine nevienodas, tiek vienas, tiek kitas produktas, turi ir gerų ir blogesnių savybių.

Pasirenkant, kurį vartoti, reiktų atsižvelgti į amžių, svorį, kūno masę, kitus rizikos veiksnius – cholesterolio kiekį kraujyje ir kt. Be to, ir sviestą, ir margariną reikia vartoti saikingai, nes jie abu gana kaloringi produktai.

Kraštutinumų mėgėjams reikėtų atminti, jog visiškai atsisakyti šių produktų neverta, nes riebalai yra būtini mūsų organizmui.