Kaip turėtume maitintis?

darzovesSveikam ir visaverčiam gyvenimui būtina saikinga ir sveika mityba. Juk gyvename ne tam, kad valgytume, o kad gyventume.

Nesaikingos mitybos pasekmė – antsvoris ir nutukimas. Tai skatina aterosklerozės, išeminės širdies ligos, arterinės hipertenzijos, osteoartrozės, diabeto, kai kurių lokalizacijų piktybinių navikų vystymąsi. Riebus maistas didina cholesterolio koncentraciją kraujyje, todėl siaurėja ir kemšasi kraujagyslės, didėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Vartojant daug baltymų, ypač gyvulinės kilmės, didėja pavojus susirgti ne tik širdies ir kraujagyslių, bet ir įvairiomis inkstų ligomis, podagra.

Norint išvengti neigiamų nesveikos mitybos pasekmių, primename bendras sveikos mitybos gaires:

•    maistui vartokite kuo įvairesnių šviežių maisto produktų, domėkitės jų sudėtimi ir rinkitės tuos, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių ir saldiklių;

•    valgykite visada tuo pačiu laiku;

•    neužkandžiaukite tarp pagrindinių valgymų;

•    gerkite pakankamai vandens;

•    nepersivalgykite;

•    skaičiuokite kalorijas – suvartojamas jų kiekis turi atitikti normą.

Sveika mityba – vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių žmonių sveikatą. Neabejojama, kad kasdien vartojant šviežių daržovių, vaisių, augalinių riebalų, ribojant druskos kiekį, vengiant rafinuotų angliavandenių stiprėja ir ilgiau išsaugoma gera sveikata.

Pasibaigus vasaros sezonui mitybos specialistai primena, kad vaisiai, uogos ir daržovės – svarbi sveikos mitybos  raciono dalis, todėl net ir pasibaigus šviežių uogų bei vaisių sezonui šie produktai neturėtų pradingti nuo kasdienio stalo.

Mums, lietuviams, uogų, vaisių ir daržovių reiktų valgyti daugiau. Nes būtent šie produktai turi didžiausią prevencinį poveikį apsisaugant nuo įvairių ligų ir sveikatos sutrikimų.

Mitybos specialistai pataria uogų, vaisių ir daržovių kasdien suvalgyti ne mažiau nei 500 g. Uogos, kaip ir vaisiai bei daržovės, žmogaus organizmui naudingos, nes turi bioflavanoidų, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, taip pat fitochemikalų, kurie svarbūs apsisaugant nuo vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų. Taip pat juose gausu C vitamino, ląstelienos, kitų naudingų medžiagų.

Uogas, vaisius ir daržoves vertingiausia valgyti šviežias. Tačiau taip pat svarbu, kad sveikos mitybos racionas būtų įvairus, todėl rekomenduojami ir jogurtai su natūraliomis uogomis.