Maisto produktai, padedantys kovoti su nerimu

Vis sunkiau išlaikyti vidinę ramybę? Bendradarbiai ar šeimos nariai laikas nuo laiko pasako, kad esate sunerimęs asmuo? Jaučiate, kad į kasdienines problemas reaguojate jautriau ir ne visiškai adekvačiai atitinkamoms situacijoms?

Nerimas sukelia emocinę sumaištį, kas vis labiau gali atsispindėti ir žmogaus fizinės sveikatos būklėje. Kai nerimas ir susirūpinimas tęsiasi kiek per ilgai, tai gali sukelti negalavimo ir diskomforto pojūtį. Tai trukdo gyventi kiek lengvabūdiškiau, per daug nesirūpinant apie tai, kas dar neįvyko ar per daug sielvartaujant apie tai, kas jau įvyko. Kartais žmogus, instinktyviai gindamasis nuo psichologinių problemų, bando daugiau valgyti, kas neretai perauga į apsirijimo priepuolius. Yra įvairių, tradicinio ir netradicinio gydymo būdų, įvairių terapijų, padedančių suvaldyti ar kontroliuoti nerimą. Iškyla mintis, ar tinkama mityba gali padėti sutramdyti šias, kiek tai nebevaldomomis tapusias emocines bangas? Atsakymas būtų, taip. Kai kuriuose maisto produktuose yra svarbių vitaminų ir amino rūgščių, kurios veikia tiesiogiai sumažindamos stresą ir nerimą, padeda reguliuoti serotonino – hormono, įtakojančio mūsų laimės ir gerovės pojūtį bei sugebėjimą atsipalaiduoti, kiekį žmogaus organizme. Kokie tai yra maisto produktai, padedantys nuraminti emocijas ir protą?

citrusiniai vaisiaiTyrimai parodė, kad vitaminas C, randamas citrusiniuose vaisiuose, sumažina kortizolio sekreciją, hormono išsiskiriančio antinksčiuose, kaip atsako į stresą ir nerimą, bei atsakingo už signalų apie stresą perdavimą kitoms kūno dalims. Vitamino C vartojimas skatina tinkamą nervų sistemos darbą ir stiprina gėrovės pojūtį. ” – Vitaminai ir mineralai, kaip pavyzdžiui vitaminas C, yra prarandami streso ir nerimo atvejais ir sumažina cukraus kiekį kraujyje ( hipoglikemija). Todėl reikia patenkinti šiuos organizmo poreikius.” – sako dietologė Farah Rosana, Brazilijos nutukimo tyrimų asociacijos narė.

 

pienas kiausiniaiPienas, kiaušiniai ir liesi jų produktai yra puikūs amino rūgšties – triptofano, kuris palengvina nerimo simptomus, šaltiniai. Kadangi triptofanas skatina serotonino, hormono – neuromediatoriaus, kuris padeda atsipalaiduoti ir suteikia gerovės jausmą, gamybą organizme. Ekspertė rekomenduoja vartoti šios maisto grupės produktų nuo 2 iki 3 porcijų per dieną.

 

duona, grudaiAngliavandeniai, nuo grūdų, kaip paprasčiausios formos, iki saldžiausių vaisių taip pat gali kovoti su nepageidaujamu nerimo reiškiniu. ” – Angliavandeniai padidinti cukraus kiekį kraujyje, suteikdami energijos ir pakeldami gerovės ir nuotaikos lygį.” – aiškina mitybos specialistė Farah Rosana. Duona, ryžiai, avižos, pupos, makaronai, bulvės, medus, vynuogės, obuoliai priklauso šiai maisto grupei. Rekomenduojamos 6-9 porcijos per dieną.

 

bananaiMaisto ir mitybos tyrimų instituto Filipinuose tyrimai parodė, kad bananai vartojimas padeda kovoti su depresija ir mažina nerimo simptomus. Dėka didelio triptofano kiekio vaisiuje organizme yra skatinama serotonino gamyba.
 
 
 
zuvisMėsa ir žuvis yra geriausias natūralus triptofano – amino rūgšties šaltinis, kuri kartu su vitaminu B3 ir magniu gamina serotoniną, svarbų hormoną reguliuojantį miego procesus, taip pat nuotaikų kaitą. Be to, mėsos ir žuvies produktuose yra kita amino rūgštis – taurinas. Ši medžiaga padidina natūraliai smegenyse gaminamos amino rūgšties GABA (gama amino butirinė rūgštis) prieinamumą, kuri padeda apsaugoti nervų sistemą nuo pervargimo. ” – Kasdien rekomenduojamos 1-2 porcijas su mėsiškais produktais, pirmenybę teikiant baltai ir liesai mėsai.” – pataria
dietologė.

 

 Šokolade yra daug flavonoidų. Tai antioksidantų tipas, skatinantis serotonino gamybą, aiškina mitybos ir kulinarijos specialistė. Rekomenduojama valgyti 30g šokolado per dieną, pageidautina tamsaus šokolado, mažiau koloringo ir su gausesniu flavonoidų kiekiu.
 
 
 spinataiŠpinatuose yra folio rūgštis, stiprus antidepresantas, natūralus vitaminas, kuris taip pat kovoja su nerimo pasekmėmis ir gerina nuotaiką. Be to, pagal Kalifornijos universiteto tyrimą, smegenims funkcionuoti yra sunaudojama labai daug energijos, ko pasekoje organizme atsiranda cheminių atliekų. Tai vieta, kur maisto produktai, kaip špinatai, pradeda veikti, siekdami pašalinti likutinių medžiagų perteklių.