Maisto produktai, padedantys kovoti su nerimu
Vis sunkiau išlaikyti vidinę ramybę? Bendradarbiai ar šeimos nariai laikas nuo laiko pasako, kad esate sunerimęs asmuo? Jaučiate, kad į kasdienines problemas reaguojate jautriau ir ne visiškai adekvačiai atitinkamoms situacijoms?
Nerimas sukelia emocinę sumaištį, kas vis labiau gali atsispindėti ir žmogaus fizinės sveikatos būklėje. Kai nerimas ir susirūpinimas tęsiasi kiek per ilgai, tai gali sukelti negalavimo ir diskomforto pojūtį. Tai trukdo gyventi kiek lengvabūdiškiau, per daug nesirūpinant apie tai, kas dar neįvyko ar per daug sielvartaujant apie tai, kas jau įvyko. Kartais žmogus, instinktyviai gindamasis nuo psichologinių problemų, bando daugiau valgyti, kas neretai perauga į apsirijimo priepuolius. Yra įvairių, tradicinio ir netradicinio gydymo būdų, įvairių terapijų, padedančių suvaldyti ar kontroliuoti nerimą. Iškyla mintis, ar tinkama mityba gali padėti sutramdyti šias, kiek tai nebevaldomomis tapusias emocines bangas? Atsakymas būtų, taip. Kai kuriuose maisto produktuose yra svarbių vitaminų ir amino rūgščių, kurios veikia tiesiogiai sumažindamos stresą ir nerimą, padeda reguliuoti serotonino – hormono, įtakojančio mūsų laimės ir gerovės pojūtį bei sugebėjimą atsipalaiduoti, kiekį žmogaus organizme. Kokie tai yra maisto produktai, padedantys nuraminti emocijas ir protą?
Tyrimai parodė, kad vitaminas C, randamas citrusiniuose vaisiuose, sumažina kortizolio sekreciją, hormono išsiskiriančio antinksčiuose, kaip atsako į stresą ir nerimą, bei atsakingo už signalų apie stresą perdavimą kitoms kūno dalims. Vitamino C vartojimas skatina tinkamą nervų sistemos darbą ir stiprina gėrovės pojūtį. ” – Vitaminai ir mineralai, kaip pavyzdžiui vitaminas C, yra prarandami streso ir nerimo atvejais ir sumažina cukraus kiekį kraujyje ( hipoglikemija). Todėl reikia patenkinti šiuos organizmo poreikius.” – sako dietologė Farah Rosana, Brazilijos nutukimo tyrimų asociacijos narė.
Pienas, kiaušiniai ir liesi jų produktai yra puikūs amino rūgšties – triptofano, kuris palengvina nerimo simptomus, šaltiniai. Kadangi triptofanas skatina serotonino, hormono – neuromediatoriaus, kuris padeda atsipalaiduoti ir suteikia gerovės jausmą, gamybą organizme. Ekspertė rekomenduoja vartoti šios maisto grupės produktų nuo 2 iki 3 porcijų per dieną.
Angliavandeniai, nuo grūdų, kaip paprasčiausios formos, iki saldžiausių vaisių taip pat gali kovoti su nepageidaujamu nerimo reiškiniu. ” – Angliavandeniai padidinti cukraus kiekį kraujyje, suteikdami energijos ir pakeldami gerovės ir nuotaikos lygį.” – aiškina mitybos specialistė Farah Rosana. Duona, ryžiai, avižos, pupos, makaronai, bulvės, medus, vynuogės, obuoliai priklauso šiai maisto grupei. Rekomenduojamos 6-9 porcijos per dieną.