Pusryčiams – puodelis kakavos

kakavaPusryčiaudami paprastai geriame arbatos arba kavos, o štai kakavos iš ryto geriame retai. Ir visai be reikalo. Mat šis kvapnus karštas gėrimas yra vienas iš vertingesnių produktų, aprūpinančių organizmą baltymais, riebalais ir angliavandeniais, taip pat kaliu ir fosforu, reikalingų širdies ir kraujagyslių, bei judėjimo organų veiklai.

Kakavą maistui pirmieji pradėjo vartoti actekai. Jie pastebėjo, kad kakava  teikia žvalumo, jėgų ir energijos. Tačiau šis gėrimas buvo karalių ir imperatorių privilegija. Ir netgi pats pavadinimas „kakao teobroma“ reiškia „dievų maistas“. Tiesa, šiam gėrimui paruošti reikėdavo laiko, nes tada kakavos milteliai prastai tirpdavo vandenyje ir kakavą reikėdavo užvirti. Dabar kakavos milteliai yra kur kas tobulesni – juos pakanka tik užplikyti.

Kakava mums suteikia žvalumo, tačiau ji veikia ne taip staigiai, kaip kiti tonizuojamieji gėrimai. Todėl kakavos galima pasiūlyti tiems, kam nepatariama gerti kavos. Nors kakava gerokai kaloringesnė už kavą ar arbatą, manoma, kad ji nekenkia figūrai. Puodelis šio gėrimo suteikia sotumo jausmą, todėl ilgiau nesinori valgyti. Taigi, kakava rytais tinka tiems, kas nemėgsta pusryčiauti.

Blogą nuotaiką gali pataisyti plytelė šokolado. Tačiau kakavos aliejuje yra dar daugiau veikliųjų medžiagų, atsakingų už šį efektą. Vadinasi, kur kas naudingiau išgerti kakavos, o ne suvalgyti šokolado. Taigi dieną kakavos rekomenduojama gerti dėl žvalumo, o žvarbiais vakarais – nuotaikai pakelti. Be to, ją gerti geriau iš žemų su storomis sienelėmis puodelių – tik tada pajusite tikrą kakavos aromatą ir skonį. O štai prieš naktį kakavos gerti nepatariama, nes žvalumo teikianti jos savybė neleis užmigti ir gerai išsimiegoti.

Beje, tai, ką mes vadiname kakava, daugelyje šalių vadinama karštu šokoladu.  Ar žinojote, kad iki XIX a. šokoladas buvo  tik skystas? Pradėjus gaminti kietąjį šokoladą (plytelėmis), gerokai sumažėjo kakavos miltelių paklausa rinkoje. Beje, visi kakavos produktai, net ir šokoladas, saugo mūsų dantis nuo ėduonies.

Šokoladinis kisielius
Po 4 arbatinius šaukštelius kakavos miltelių bei cukraus ir 2 šaukštus pieno gerai ištrinkite. Šį mišinį sudėkite į užvirintą pieną (imkite 2 stiklines). Į pieną plona srovele pilkite krakmolą (1 šaukštą krakmolo išmaišykite  nedideliame kiekyje atvėsinto virinto vandens). Maišydami pakaitinkite, kol sutirštės, nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Skanaus!

Karštas pieniškas šokoladas
Sumaišykite 30–40 g kakavos miltelių su 100 g cukraus (cukraus galima imti ir mažiau) ir 0,5 stiklinės virinto vandens. Mišinį supilkite į verdantį pieną (4 stiklinės) ir pavirinkite. Gerkite karštą.