Šis bei tas apie kiaušinius

Daugelis įsitikinę, jog kiaušinį išsivirti sugeba bet kas, nes tai, labai paprasta. Sveika mityba ir keletas naudingų patarimų, kurie tikrai pravers gaminant patiekalus iš kiaušinių.

•    Nepatartina virti kiaušinių ką tik išimtų iš šaldytuvo, todėl, kad labai šalti kiaušiniai karštame vandenyje gali įtrūkti.

•    Virdami kiaušinius naudokite laikmatį ir virkite ne mažiau kaip 7-10 minučių.

•    Geriau yra virti ne itin šviežius, o bent 4-5 dienų kiaušinius. Jei kiaušiniai labai švieži (šviežesni nei 4 dienų), virkite truputį ilgiau.

•    Kiaušinius virkite mažame puodelyje – kai pernelyg daug vietos, kiaušiniai gali įskilti ridinėdamiesi puode. Tačiau kiaušiniai puode turi gulėti vienu sluoksniu.

•    Virkite kiaušinius ant silpnos ugnies.

Sužinoti, ar kiaušinis yra virtas, galima jį pasukus. Skirtingai nuo nevirto, virtas kiaušinis suksis.
Kiaušiniuose yra organizmui būtinų ir lengvai pasisavinamų baltymų, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Dar neseniai gydytojai ir mitybos specialistai patardavo riboti suvalgomų kiaušinių skaičių dėl juose esančio cholesterolio, tačiau pastaruoju metu nustatyta, kad kiaušiniuose yra „gerasis“ cholesterolis, reikalingas mūsų organizmui.

•    Jei norite teisingai išvirti minkštus kiaušinius, pirmiausia mažame puodelyje užvirinkite vandenį. Jo reikia tiek, kad įdėjus kiaušinius, vanduo juos apsemtų, ir virš jų dar būtų vienas centimetras vandens. Kiaušinius į vandenį po vieną nuleiskite šaukštu. Įjunkite laikmatį ir virkite lygiai 1 minutę. Po to puodą nukelkite nuo viryklės, kiaušinius palikite vandenyje, kuriame virė, uždenkite dangčiu.

•    Laikmatyje nustatykite 6 minutes, jei norite, kad kiaušinio trynys būtų skystas, o baltymas išviręs minkštai. Tokį kiaušinį reikės valgyti šaukšteliu iš lukšto. Arba laikmatyje nustatykite 7 minutes, jei norite, kad trynys būtų skystas tik pačiame viduriuke, o baltymas būtų  visai išviręs.

•    Kiaušinius sudėkite į puodelį ir užpilkite šaltu vandeniu. Virkite ant didelės ugnies. Kai užvirs, ugnį iškart sumažinkite ir nustatykite laikmatį.

•    Virkite 3 minutes, jei norite, kad kiaušinis būtų pusiau skystas. Arba virkite 4 minutes, jei norite, kad baltymas būtų išviręs, o trynys būtų skystas.

•    Jei norite kietai virtų kiaušinių, sudėkite kiaušinius į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu. Užvirinkite. Nustatykite laikmatį 7 minutėms, jei norite, kad pačiame trynio viduryje jis būtų šiek tiek skystokas, 9 minutėms – jei norite, kad jis būtų visiškai išviręs.

Išvirtus kiaušinius iš karto perpilkite šaltu vandeniu. Laikykite po šalto tekančio vandens srove 1 minutę, po to palikite šaltame vandenyje kol atvės tiek, kad galės imti rankomis (apie 2 minutes). Šaltu vandeniu atvėsintą kiaušinį bus lengviau nulupti.