Sveikos mitybos principai

Norite būti sveiki – sveikai maitinkitės. Tai tikriausiai visi žinome. Bet yra tam tikrų niuansų, kuriuos būtina žinoti, norint iš tiesų sveikai maitintis. Šios žinios apie sveiką mitybą ne tik užtikrins gerą savijautą, bet ir padės būti liekniems ir ne pagal amžių jauniems.

•  Rūpestingai rinkitės maistą. Skaitykite etiketes ir domėkitės valgių sudedamosiomis dalims. Stenkitės, kad kiekvienas kąsnis būtų kuo naudingesnis. Valgykite natūralius produktus. Kuo daugiau produktas perdirbtas, tuo mažiau jame likę vitaminų, maistingųjų medžiagų, tuo daugiau jame druskos ir įvairiausių cheminių priedų.

•  Sena gera taisyklė: valgykite mažai, bet dažnai. Neleiskite savo organizmui badauti.

•  Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Bet rinkitės kuo mažiau apdorotus grūdų gaminius: baltus ryžius pakeiskite rudais, į verdamas košes įberkite sėlenų, valgykite ne baltą, bet ruginę duoną.

•  Vienas sveikos mitybos principų – įvairumas. Maisto produktus kasdien rinkitės iš visų maisto produktų grupės. Taip organizmas gaus ir gyvūninių, ir augalinių maisto produktų.

•  Jei nuolatos persivalgote, atsikratykite šio įpročio. Maistą dėkite į mažas lėkštutes, nevalgykite, kai jaučiatės sotūs.

•  Nemalšinkite alkio beverčiais produktais, pavyzdžiui, spurgomis, nes jos duos tik kalorijų, o ne maisto medžiagų – greitai vėl jausitės alkani.

•  Būtinai valgykite pusryčius. Puikūs pusryčių patiekalai: virtas kiaušinis su rupių miltų skrebučiu, jogurtas su gyvosiomis bakterijomis, kruopų košė. Jeigu vis dėlto norite užkąsti tarp valgių, geriausiai tiks obuolys, bananas, keletas vynuogių, neriebus jogurtas su vaisiais, razinomis ar grūdų dribsniais. Vietoj šokolado daug naudingiau kramtyti razinas, džiovintus abrikosus. Venkite bulvių traškučių ir kitų labai sūrių valgių. Jie sutraukia iš audinių vandenį, dėl to sausėja ir anksti pradeda raukšlėtis oda, didėja kraujospūdis, praranda elastingumą kraujagyslių sienelės.

•  Venkite kofeino. Jis apsunkina kepenų veiklą – gali atsirasti virškinimo sutrikimų, galvos skausmų, nuovargis, juodi ratilai po akimis, pakilti kraujospūdis. Nesaikingai vartojant kofeino didėja osteoporozės rizika, nes iš kaulo audinio pasišalina daugiau kalcio.

•  Maistą labai gerai sukramtykite, kad organizmas galėtų gerai jį suvirškinti ir pasisavinti.

•  Geriausia maistą virti, troškinti, kepti ant grotelių arba virti garuose.

•  Kasdien suvalgykite bent du kokius nors vaisius.

Ir dar. Valgius skaninkite žolelėmis – baziliku, šalaviju, kalendra, rozmarinu, kuriuose gausu antioksidantų.