Ką turėtumėte žinoti apie Viduržemio jūros regiono dietą

Viduržemio jūros regiono dieta šiandien laikoma viena populiariausių ir veiksmingiausių. Tačiau iš tiesų tai – tam tikrais sveikos gyvensenos principais grįstas gyvenimo būdas. Jį iš svečių šalių parsigabena dažnas turistas. Neretai unikalia mityba susidomi kelionės į Sardiniją dalyviai. Sardinija – autonomiškas Italijos regionas, žinomas dėl gyventojų ilgaamžiškumo. Kaip teigia mokslininkai, jį labiausiai lemia išskirtinis racionas. Kviečiu iš arčiau susipažinti su pagrindiniais šios dietos specifikos elementais.

Sardinijos virtuvės paslaptys

Viduržemio jūros regiono dieta Sardinijoje yra įprastas, tradicinis kiekvieno salos gyventojo pasirinkimas. Sveikos mitybos principai keliauja iš kartos į kartą. Jie paremti ypatingu požiūriu į maisto produktus ir gamybos ypatumus. Anot sardų, kasdienį racioną turi sudaryti mažai termiškai aprodoti vaisiai, uogos ir daržovės. Kulinarijoje gausiai naudojamas alyvuogių aliejus, kuris tapo itin svarbia geros gyventojų savijautos priežastimi.

Populiarioji dieta neįsivaizduojama be gardžiųjų avių pieno sūrių. Sardai skiria net kelias jų rūšis. Pavyzdžiui, „fiordo sardo“ – kietasis sūris, „dolce sardo“ – minkštasis, išsiskiriantis saldumu. Sūris „cazu marzu“, kaip teigia Sardinijos kultūros specialistai, palieka įspūdį net tikriems gurmanams. Šių pekorino sūrių kietumą ir skonio savybes labiausiai lemia brandinimo trukmė. Paprastai procesas trunka nuo kelių iki dešimties mėnesių.

sardinijos maistas, surisNe mažiau dėmesio sulaukia ir dar viena raciono dalis: vynai. Jei ketinate laikytis Viduržemio jūros regiono dietos, rekomenduojama po pietų išgerti taurę raudonojo vyno. Nesunkiai pajusite gėrimo skonį, puikiai derantį tiek prie avienos ar vištienos patiekalų, tiek prie daržovių ar vaisių. Verta atkreipti dėmesį ir į dar vieną sardiniškos virtuvės stebuklą. Tai – tradicinis mirtų likeris. Jį itin dažnai lauktuvėms parsigabena pažintinės kelionės dalyviai. Šis likeris gaminamas iš mirtų uogų, gautą gėrimą pagardinant medumi. Beje, medus – taip pat labai svarbus dietos elementas. Jį galite naudoti ir saldumynų gamybai, ir salotų padažų ar kitų pagardų ruošimui. Medus taip pat lengvai dera prie įvairių vaisių ir uogų, riešutų.

sardinijos maistas, zuvis, darzovesNors sardai vartoja palyginti mažai mėsos, ji taip pat reikšminga Viduržemio jūros regiono mitybos dalis. Tačiau dažniau mėsa tiesiog pakeičiama jūros gėrybėmis, kurių saloje išties gausu. Jei planuojate išmėginti tokį mitybos planą, kone kasdien galite ragauti įvairių patiekalų iš žuvų, krevečių, krabų. Racioną galite papildyti ir dar vienu unikaliu Sardinijos produktu: džiovintais ir sūdytais ikrais. Tai – puikus užkandis ir pagardas. Taigi, šios salos virtuvė lengvai pritaikoma kaip sveikos mitybos pavyzdys.

Keli patarimai pasiryžus dietai

Sveika mityba – tai tam tikra su maistu susijusi filosofija. Tad pasirinkus Viduržemio jūros dietą svarbu laikytis tam tikrų taisyklių. Viena jų – tinkamas nusiteikimas. Nesirinkite tokio mitybos plano, jei maisto ruošimui galite skirti tik kelias minutes. Gaminimas sardams – pramoga, neatsiejama nuo pasimėgavimo aromatais ir spalvomis. Malonumą turi teikti ir pats valgymo procesas. Todėl maitinkitės lėtai, neskubėdami. Stenkitės pajusti skirtingų skonių harmoniją ir žaismę, atrasti naujų derinių.

sardinijos maistas, suris, pomidorai, riesutaiDietos specialistai rekomenduoja valgyti penkis kartus per dieną, nedideliais kiekiais. Pietūs yra pagrindinis dienos valgis, tačiau nederėtų praleisti nei pusryčių, nei vakarienės. Pusryčiai valgomi gana vėlai. Žinoma, dirbantieji mitybos laiką gali priderinti prie savo dienos ritmo. Kadangi maisto porcijos nėra didelės, rekomenduojama pasirūpinti maistingais ir sveikais užkandžiais. Pasirinkę Sardinijos virtuvę, galite rinktis iš daugybės produktų. Priešpiečiams ir pavakariams puikiai tiks ožkų ir avių sūriai, medus, riešutai, alyvuogės. Taip pat galite paskanauti pomidorų su žolelėmis, apelsinų, vynuogių, obuolių, kriaušių, datulių. Tinka ir minėti džiovinti, sūdyti ikrai. Alkį numalšina ir gardus iš ožkų sūrio pagamintas jogurtas.

Svarstote, ką rinktis pietums ir vakarienei? Dietologai pataria jūros gėrybes ir mėsą (dažniau – paukštieną) derinti su pilno grūdo kvietine duona, makaronais, ryžiais. Nepamirškite daržinių pupelių, cukinijų, baklažanų, pomidorų. Kasdien valgykite sūrio, jogurto. Tačiau apribokite kiaušinių kiekį – per savaitę nepatartina viršyti 4 vienetų ribos. Be to, derėtų rečiau valgyti ir raudonos mėsos.

sardinijos maistasPasirinkę Viduržemio jūros regiono dietą, maisto gaminimui naudokite tik alyvuogių aliejų. Patiekalus gausiai gardinkite prieskoninėmis žolelėmis, ypač baziliku. Jei mėgstate aštrų maistą, drąsiai vartokite česnaką. Stenkitės produktus kepti ir virti kuo trumpiau, kad išlaikytumėte visas maistingąsias medžiagas. Tai ypač aktualu valgymui ruošiant daržoves, vaisius. Beje, vaisiai, riešutai ir sėklos – pats tinkamiausias desertas.

Daugelis pastebi, jog laikytis šios dietos visai nesunku. Mokslininkai teigia, jog kasdienis toks racionas ne tik ilgina gyvenimo trukmę, bet ir padeda išvengti vėžio, širdies ligų, mažina depresijos riziką. Ko gero, dėl to poilsines keliones į Sardiniją pasirinkę žmonės mielai parsiveža lauktuvių ne tik kitiems, bet ir sau. Juk sveika gyvensena puikiausiai garantuoja neblėstančius atostogų prisiminimus.

Autorė : Marina Basangova