Kriaušės – vienas seniausių ir mėgstamiausių vaisių visame pasaulyje. Saldžios, sultingos ir kvapnios – jos puikiai tinka tiek šviežios, tiek keptos ar konservuotos. Tačiau ar žinojote, kad kriaušės slepia ne vieną įdomią paslaptį? Štai 10 faktų, kurie privers į šį vaisių pažvelgti naujai!
1. Kriaušės laikomos ilgaamžiškumo simboliu
Rytuose, ypač Kinijoje, kriaušės simbolizuoja ilgaamžiškumą ir sveikatą. Tikima, kad šis vaisius suteikia gyvybinių jėgų ir padeda išsaugoti jaunystę.
2. Kriaušės auginamos daugiau nei 3000 metų
Pirmosios kriaušės buvo auginamos dar prieš mūsų erą Kinijoje. Vėliau jos paplito į Europą ir kitas pasaulio šalis. Kriaušės minimos net Homero „Odisėjoje“, kur jos vadinamos „dievų dovana“.
3. Yra daugiau nei 3000 kriaušių veislių
Nors parduotuvių lentynose dažniausiai matome keletą populiarių veislių, pasaulyje jų priskaičiuojama per 3000! Jos skiriasi ne tik spalva, bet ir skoniu, tekstūra – nuo sultingų ir saldžių iki kietesnių ir rūgštesnių.
4. Kriaušės sunoksta jau nuskintos
Skirtingai nei daugelis kitų vaisių, kriaušės geriausiai sunoksta jau nuskintos. Jei įsigijote kietas kriaušes, palikite jas keletą dienų kambario temperatūroje, ir jos taps sultingos bei minkštos.

5. Kriaušė – hipoalerginis vaisius
Kriaušės laikomos vienu iš saugiausių vaisių alergiškiems žmonėms. Dėl šios priežasties jos dažnai rekomenduojamos kūdikiams kaip pirmasis vaisius.
6. Kriaušės gerina virškinimą
Šiuose vaisiuose gausu ląstelienos – viena vidutinio dydžio kriaušė turi apie 6 gramus skaidulų. Tai beveik ketvirtadalis dienos normos! Ląsteliena gerina virškinimą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
7. Kriaušės naudingos širdžiai
Kriaušėse esantys antioksidantai ir skaidulos padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina kraujagysles ir mažina širdies ligų riziką.
8. Kriaušės padeda palaikyti stabilų cukraus lygį
Nepaisant savo saldumo, kriaušės turi žemą glikemijos indeksą. Tai reiškia, kad jos lėtai didina cukraus kiekį kraujyje ir yra tinkamas pasirinkimas net žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.
9. Kriaušės – puikus vitaminų ir mineralų šaltinis
Jose gausu vitaminų C ir K, taip pat vario, kalio, magnio. Šie elementai stiprina imuninę sistemą, gerina kaulų būklę ir padeda palaikyti gerą odos būklę.
10. Kriaušės gerina nuotaiką
Kriaušėse esančios medžiagos skatina serotonino – „laimės hormono“ – gamybą. Tad šis vaisius gali būti ne tik sveikas užkandis, bet ir natūrali priemonė nuotaikai gerinti!
Kaip mėgautis kriaušėmis?
- Šviežios: tiesiog valgykite vienas ar su riešutais, sūriu.
- Keptos: orkaitėje keptos kriaušės su medumi ir cinamonu – puikus desertas.
- Salotose: derinkite su riešutais, sūriais (pvz., pelėsiniu), žalumynais.
- Uogienės ir kompotai: kriaušės puikiai tinka žiemai ruošiamiems konservams.
- Kepiniuose: pyragai, keksiukai ar blynai su kriaušėmis įgauna subtilų saldumą ir kvapą.