Arbatos: žalia arbata

zalia arbatazalia arbataKinijoje yra daugiau nei pora šimtų arbatos rūšių ir yra daug būdų, kaip arbatą klasifikuoti: pagal vietovę, derliaus sezoną, apdorojimo metodą ar pagal gatavo produkto formą. Arbatos savybių įvairovė, kaip spalva, kvapas, skonis ar forma, daugiausia yra fermentinės oksidacijos rezultatas. Šis procesas paprastai vadinamas „fermentacija“, nors iš tikrųjų procesas arbatoje nėra sukeltas mielių arba kitų organizmų.

Pats paprasčiausias ir racionaliausias būdas klasifikuoti arbatą yra pagal jos fermentacijos laipsnį. Klasifikuojant agal šį metodą yra keturių tipų arbata:

1. Nefermentuota žalioji arbata.

2. Iš dalies fermentuota Oolong, balta ir geltona arbata.

3 .Visiškai fermentuota juodoji arbata.
4. Vėliau fermentuota Pu – erh arbata.
Pagal šią arbatos šeimos klasifikaciją žalioji arbata yra kaip nekaltas paauglys – gyvas ir pilnas energijos, tačiau vis dar šiek tiek nedrąsus. Arbata išlaiko žalią spalvą ir natūralų šviežių arbatos lapų aromatą. Fermentacijos procesui neįtakojant, šviežūs žalios arbatos lapai išlaiko žolės su subtiliu saldumu skonio užuominą. Rezultatas – labai subtilus skonis.
Gera žalioji arbata yra renkama rankomis ir ją sudaro tik nauji ūgliai ir minkšti lapai. Yra svarbu žaliąją arbatą saugoti hermetiškame inde, nes arbatai kontaktuojant su oru, jos spalvos ir skonio šviežumas gali būti lengvai prarasti – kaip paauglio entuziazmas yra trapus ir gali pasikeisti akimirksniu. Žaliosios arbatos šviežumas yra labai svarbus dalykas. Žalioji arbata turėtų būti suvartojama per metus.
Paruošti žaliąją arbatą, yra kaip bendravimas su paaugliu, – turi būti švelnus. Žalioji arbata turi būti užplikoma ne aukštesnės nei + 80C temperatūros vandeniu. Žemesnės temperatūros vandeniu, nei yra užplikomos kitų rūšių arbatos. Kad pritrauktų, arbatą reikėtų palaikyti užpiltą tik apie dvi minutes. Jei temperatūra yra per aukšta arba jei buvo plikoma per ilgai, arbata bus karti ir „sutraukianti“ – kaip, kad per griežtas elgesys ar per didelis spaudimas paauglį prives prie maišto.
Nors kitų rūšių arbatos, gali būti užplikomos daug kartų, net aukščiausios kokybės žalioji arbata gali būti užplikoma daugiausia tik du ar tris kartus. Tai kaip kalbėtis su paaugliu, kuris gali būti protingas ir įdomus, bet po valandos ar kitos, jūs žinosite jį gerai. Tačiau nors ir trumpam momentui, kontaktas su šia jaunatviška energija gali būti labai žavi.
Per pastaruosius kelis dešimtmečius žaliosios arbatos poveikis sveikatai tapo daugelio mokslinių ir medicininių tyrimų objektu. Žaliojoje arbatoje yra gausu katechinų – galingų antioksidantų. Yra įrodymų, kad žalioji arbata gali padėti sumažinti tam tikrų vėžio rūšių išsivystymo riziką. Tai sukelia didelį susidomėjimą gerti žaliąją arbatą sveikatiškai sąmoningos bendruomenės tarpe.
Žalioji arbata, jaunesnioji paauglė šeimoje, galiausiai užaugs, jog taptų brandžia ir rafinuota dama – Oolong arbata.
„Arbatos esmė“ autorius, Shan – Tung Hsu
P.S. (sveikadieta.lt). Katechinai, žalios arbatos antioksidantai gana dažnai siejami su ansvorio atsikratymu. Amerikiečių specialistai savo tyrimais įrodė, kad dažnai žalią arbatą geriantys žmonės, sukaupia mažiau riebalų pilvo srityje. Tam tikras katechinų kiekis priverčia organizmą eikvoti daugiau energijos.