Baltymai

Baltymai yra vienas iš svarbiausių maisto komponentų. Amino rūgštys yra proteino pamatas. Visi antikūnai ir fermentai ir daugelis hormonų kūne yra baltymai. Jie teikia maisto medžiagų, deguonies pernešimą, ir visa tai paskleidžia per kūną. Baltymai taip pat tiekia kolageną į susijungusius kraujo audinius ir odos, nagų bei plaukų audinius. Vienas gramas baltymo sudaro 4 kalorijas.

Baltyminis maistas:

•mėsos išpjautinė turi būt liesa, tvarkingai parengta ir be odos;
•naminiai paukščiai: viščiukai, kalakutai, žąsys, medžiojami paukščiai (nepamirškite prieš paruošimą nuimt odelę, o jei perkat, įsitikinkit jog ji yra liesa);
•žalia mėsa: visokios kokybes liesa mėsa, karvės, briedžiai, buivolai, kengūros;
•kitokia mėsa: ėriena, kiauliena, liesas kumpis;
•žuvis ir jūros produktai: šviežia menkė, lašiša, lynas, kardžuve, moliuskai, austrės, krevetės, omarai;
•pieniniai gaminiai: pienas, varške, kaimiškas sūris (cottage cheese), natūralus jogurtas, sūris, kiaušinio baltymai (patartina rinktis neriebius produktus);
•baltymai iš vaisių bei daržovių: riešutai, pupos, sėkliniai vaisiai ir daržovės;
•grūdiniai baltymai: kviečiai, ryžiai ir t.t. (turi dalį baltymų);
Baltyminiai papildai:

•Whey Protein (greit virškinamas pieninis proteinas);
•Kazeino baltymai (lėtai virškinami pieno baltymai);
•Sojos baltymai (gaunami iš sojos pupų);
•Kiaušinių baltymai (pirmiausia albuminio baltymai, jie yra lėto virškinimo baltymai);
•Amino rūgštys. Tai yra baltymų pamatas. Dabar jie yra pateikti maiste, turinčiame baltymų. Taipogi jie yra miltelių bei kapsulių pavidale. Pagrindinės amino rūgštys yra tos, kurios negali būt kūno susintezintos nuo kitų šaltinių, ir taip pat turi būt tiekiama kaip dietos dalis. Pilnaverčiai baltymai turi visa šita, o nepilnaverčiai – ne).
•Alaninas, Argininas, Asparaginas, Glutamino rūgštis, Glutaminas, Glycinas, Histidinas, Isoleucinas*, Leucinas*, Lysinas, Metioninas*, Tirosinas, Valinas*.