Bertoletijos: ir imunitetui, ir vyriškumui stiprinti

Žemės, lazdynų, migdolų ar graikinius riešutus lietuviai naudoja tiek įvairiems patiekalams ruošti, tiek užkandžiauti. Visi puikiai žinome jų teikiamą naudą – riešutuose gausu baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių ir skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti daugelio širdies ligų.

O ar teko girdėti apie brazilinės bertoletijos vaisius – bertoletijas? Pasak specialistų, šie riešutai labiausiai vertinami dėl juose esančio seleno, kurio dienos normą gauname suvalgę vos dvi bertoletijas.

Atkeliauja iš Pietų Amerikos

BertoletijosBrazilinės bertoletijos – tai 30-45 m aukščio medžiai, augantys Pietų Amerikos regione. Bertoletijomis vadinami riešutai yra 4-5 cm ilgio šių medžių sėklos.

Ilgą laiką bertoletijos augo Amazonės miškuose, Pietų Amerikoje. XVI amžiaus pradžioje portugalai atvežė šiuos riešutus į Europą. XVIII a pabaigoje vokiečių botanikas Alexander von Humboldt, grįžęs iš mokslinės ekspedicijos Pietų Amerikoje ir surinkęs daugybę augalų pavyzdžių, pavadino šiuos riešutus bertoletijomis – savo draugo chemiko Claude Louis Berthollet garbei.

Pasak didžiausios Pabaltijyje riešutų ir džiovintų vaisių importuotojos, bendrovės „Arimex“ vadovo Audriaus Janiūno, bertoletijos į Lietuvą šiuo metu atkeliauja iš Bolivijos, kur jų derlius yra nuimamas gruodžio-kovo mėnesiais.

„Šiuos riešutus iš Bolivijos pradėjome importuoti pačioje savo veiklos pradžioje, o nuo 2007 metų jau turime nuolatiniame savo asortimente. Iš visų šalių, kuriose prekiaujame šiais riešutais, Lietuvoje jie yra vieni populiariausių. Bertoletijas taip pat mėgsta suomiai ir latviai“, – pasakoja A. Janiūnas.

Vertinami dėl seleno gausos

Gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė pasakoja, kad bertoletijos, dar vadinamos „braziliniais riešutais“, yra labai vertinamos dėl seleno gausos – šio elemento bertoletijose randama daugiausiai iš visų riešutų.

„Selenas yra labai svarbus mineralas ir antioksidantas, dalyvaujantis laisvųjų radikalų nukenksminimo procese. Jis taip pat stiprina imunitetą bei skydliaukės veiklą, mažina uždegiminius procesus“, – sako A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

2007 metais Indianos universiteto atliktas pagyvenusių žmonių tyrimas parodė, kad tie senjorai, kurie su maistu gaudavo pakankamai seleno, pasižymėjo geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis lyginant su tais, kurių organizme šio elemento trūko.

„Tai parodo, kad selenas svarbus smegenų veiklai. Šis elementas taip pat didina darbingumą, gerina nuotaiką, padeda įveikti depresiją, suteikia energijos ir žvalumo“, – teigia gydytoja.

Užtikrina spermatogenezę, plaukų, nagų stiprumą

Anot gydytojos, įdomu tai, kad selenas taip pat taip pat skatina spermatozoidų gamybą, gerina jų judėjimą. Jis reikalingas testosterono gamybai, kuris skatina spermos gamybą, reguliuoja lytinį potraukį.

„Dalyvaudamas baltymų sintezėje, selenas sąlygoja vaisingumą. Ypač jis svarbus vyrams spermos baltymų kokybei“, – sako gydytoja.

Tuo tarpu moterims, anot jos, selenas padeda stiprinti plaukus, nagus, užtikrinti odos stangrumą.

Gausu vitaminų ir mineralų

Pasak A. Jauniškytės-Ingelevičienės, bertoletijų riešutai taip pat turi pakankamai vitamino E ir B grupės vitaminų. Juose taip pat yra mineralų: kalcio, magnio, kalio, cinko.

„Šiuolaikinis žmogus su maistu magnio gauna labai mažai, o jo šiuose riešutuose yra daugiau negu kituose produktuose. Įprastai magnio randama žmogaus organizme, tačiau patirdami stresą, jo daug netenkame. Laikinas magnio trūkumas pasireiškia dirglumu, nuotaikos svyravimais, tačiau ilgalaikis gali sukelti cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Jos teigimu, magnis taip pat mažina uždegimą, saugo nuo ligų. Tuo tarpu kiti mineralai, randami bertoletijose, tokie kaip kalcis ar cinkas, reikalingi kaulams stiprinti ar odos ligoms, žaizdoms gydyti.

Parai užtenka vos dviejų riešutų

Pasak gydytojos, teigiama, kad vos du bertoletijų riešutai užtikrina žmogaus dienos seleno normą.

„Apskritai, reikia pažymėti, kad norint gauti skirtingų naudingųjų medžiagų, nereikėtų prisirišti prie vienos rūšies riešutų. Riešutų įvairovė skatina vitaminų įvairovę organizme, tad rekomenduojama valgyti skirtingų riešutų, tačiau jais nepiktnaudžiauti“, – apibendrina A. Jauniškytė-Ingelevičienė.