Brokoliai – sveika mityba

Ar žinote, kad:

  • Brokoliai yra kopūstų šeimos narys.
  • Brokoliai yra kilę iš Italijos. Senovės Romos laikais, jie buvo išauginti iš laukinių kopūstų.
  • Broccolo italų kalboje reiškia „kopūstų ūgliai“. Pavadinimas „Brokoliai“ yra kilęs iš lotyniško žodžio Brachium, kas reiškia, šaką ar ranką, matomai dėl daržovės panašumo į medžio formą.
  • Brokoliai yra puikus vitamino K, vitamino C, chromo ir folio rūgšties (vitaminas B9) šaltinis. Tai labai geras ląstelienos, pantoteno rūgšties (B3), vitamino B6, vitamino E, mangano, fosforo, cholino, vitamino B1, vitamino A (karotinoidų pavidalu), kalio ir vario šaltinis. Brokoliai taip pat yra geras magnio, omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, cinko, kalcio, geležies, niacino ir seleno šaltinis.
  • Brokolių vartojimas mažina susirgimo vėžiu riziką;
  • Garuose apdoroti brokoliai mažina cholesterolio kiekį kraujyje;
  • Brokoliai mažina alergenų turinčių medžiagų poveikį mūsų organizmui;
  • 100g brokolių turi tik 30kcal.

Kaip valgyti brokolius?

 

Mokslininkai pataria įtraukti brokolius į savo kasdienį racioną ir vartoti garuose apdorotas bei šviežias daržoves.

Jei verdate brokolius, virkite daugiausia 5 min. Kadango stiebus ir kotelius virti užtrunka ilgiau, juos galima būtų atskirai keletą minučių pavirti, prieš pridedant brokolių žiedynus. Kad koteliai greičiau išvirtų, kotelius įpjaukite išilgai. Stiebai ir kotai yra puikiausiai valgomi, ir juose yra koncentruoti maistinių medžiagų kiekiai.

Rekomenduojama vartoti garuose apdorotus brokolius. Porą minučių garinkite kotelius, po to įdėkite lapelius bei žiedynus ir garinkite dar 5 min. Tyrimai rodo, kad flavonoidai, B grupės vitaminai, vitaminas C, karotinoidai ir kitos vertingos maistinės medžiagos, – visais atvejais, palyginus su kitais daržovių apdorojimo būdais, geriausiai išlieka garais apdorotuose brokoliuose.

Jei mėgstate žalius brokolius, būtinai įtraukite juos į savo mitybos racioną. Atminkite, kad žalius brokolius reikia kruopščiau sukramtyti, nei virtas daržoves. Tad, neskubėdami mėgaukitės šios nuostabios daržovės tekstūra ir skoniu.
Brokolius valgant nevirtus, gali būti naudinga virškinimąjam traktui. Naujausi tyrimai rodo, kad nevirti brokoliai gerai veikia skrandį ir skrandžio gleivinę. Moksliniuose tyrimuose daugelis skrandžio problemų buvo susietos su bakterijos, vadinamos Helicobacter pylori, per dideliu dauginimusi ir prisitvirtinimu ant vidinės skrandžio gleivinės. Žali brokolių kopūstai padeda skrandžiui susitvarkyti su nepageidaujamų bakterijų dauginimusi.
Tai nereiškia, kad plikyti ar garinti brokoliai nėra naudingi, jie padeda taip pat. Tiesiog, nevirti, žali brokoliai gali būti ypač naudingi šiuo atveju.