Česnakas – natūralus sveikatos sergėtojas jūsų virtuvėje: kodėl verta jį vartoti kasdien?

Česnakas – tai ne tik prieskonis, suteikiantis patiekalams išraiškingą skonį, bet ir natūralus vaistas, kurio nauda sveikatai žinoma jau tūkstančius metų. Šis kuklus daržo augalas yra tikras supermaistas, kuriame slypi stiprus priešnuodis peršalimui, imuniteto stiprintojas ir net širdies draugas. Kodėl verta įtraukti česnaką į kasdienį racioną ir kuo jis naudingas mūsų organizmui? Pasinerkime į česnako paslaptis iš arčiau.


Natūrali imuniteto apsauga

Česnakas garsėja savo stipriomis antibakterinėmis, antivirusinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis. Dėl juose esančio alicino – sieros junginio, kuris susidaro pjaustant ar traiškant česnako skilteles, jis tampa tikru natūraliu antibiotiku. Alicinas padeda kovoti su peršalimo virusais, bakterijomis ir net kai kuriais grybeliais.

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie reguliariai vartoja česnaką, serga rečiau ir lengviau įveikia infekcijas. Tad jei norite sustiprinti imunitetą šaltuoju metų laiku, įtraukite česnaką į savo mitybą – pavyzdžiui, dėkite jo į sriubas, troškinius ar net vartokite žalią su medumi.

Česnakas

Širdies sveikata – dar vienas pliusas

Česnakas gali padėti mažinti kraujospūdį ir blogąjį cholesterolį. Dėl savo priešuždegiminių savybių jis gerina kraujotaką, saugo kraujagysles nuo užsikimšimo, mažina riziką susirgti širdies ligomis.

Pasak Europos kardiologų draugijos, česnakas gali būti puikus pagalbininkas kovojant su hipertenzija. Reguliarus jo vartojimas – natūralus būdas pasirūpinti širdimi be vaistų, žinoma, pasitarus su gydytoju.


Gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad česnakas gali padėti sumažinti gliukozės kiekį kraujyje, ypač žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu. Nors česnakas – ne stebuklinga piliulė, tačiau jis gali tapti naudingu papildymu šalia sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo.


Natūralus antioksidantų šaltinis

Česnake gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir lėtina senėjimo procesus. Tai reiškia ne tik sveikesnę odą, bet ir mažesnę tikimybę susirgti lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip vėžys ar Alzheimerio liga.


Kaip vartoti česnaką, kad išlaikytų naudingas savybes?

Svarbiausia taisyklė – neterminuokite jo per ilgai. Kepant ar verdant aukštoje temperatūroje, alicinas suyra, todėl geriausia česnaką traiškyti ir palikti 10–15 minučių prieš dedant į patiekalus. Taip suaktyvėja naudingieji junginiai.

Puikus būdas – vartoti žalią česnaką su medumi: susmulkinkite 1–2 skilteles, sumaišykite su šaukštu medaus ir suvartokite ryte tuščiu skrandžiu. Tai tikra natūrali bomba jūsų imunitetui!


Auginkite česnaką savo darže ar balkone

Gera žinia ta, kad česnaką lengva auginti net ir nedideliame sodo kampelyje ar net vazonėlyje ant palangės. Rudenį pasodintas česnakas pavasarį išaugins sultingas galvutes, kurios bus ne tik sveikos, bet ir ekologiškos.

Scroll to Top