Cukraus pakaitalas – Lipija

Saldžioji lipija – augalinis cukrus

Atėjo laikas, kai visa žmonija pradėjo galvoti ką valgo.Atsibodo spalvingos pakuotės,blizgūs obuoliukai, visokių E prifarširuoti saldumynai… Visi mėgsta saldžiai, o ypač vaikai. Saldainių sudėtis baisi, cukrus vadinamas „baltąją mirtim“. O arbata saldinta tokia skani!

Kažkas labai pasistengė, ir atvežė į Lietuvą nuostabų augalą – Lipiją.

Lipija – smulkiais baltais žiedeliais žydintis verbenų šeimos tropikų augalas.

Lippia_dulcis
Foto: Surething, CC BY-SA 3.0, Lippia dulcis

Augalas kvepiantis, žydi mažais baltais žiedeliais. O lapelių saldumėlis! Mokslas įrodė, jog jie 500 kartų saldesni už cukrų. Tai actekų augalas, kilęs iš C. Amerikos, Nikaragvos. Augalas garsėja vitaminų ir mikroelementų gausa, stabdo uždegiminius procesus, dantų kariesą, padeda organizmui atsikratyti sunkiųjų metalų, atstatyti kraujo sudėtį, normalizuoja medžiagų apykaitą.

Ar tai ne puikus cukraus pakaitalas? Jis nekenkia, o padeda mūsų organizmui. Ypač vaikučiams. O kas smagiausia, jį gali auginti namuose ir cukraus nepirkti. Nors lipija tropinis augalas, bet puikiai auga pas mus, mūsų klimato sąlygomis. Žiemoja ant palangės namuose, o vasarą puikiai jaučiasi lauke, dar geriau – šiltnamyje. Lapelių saldumą lemia šviesa ir šiluma. Saldumą paskleidžia džiovinti lapai. Neišrankus ir žemei. Labiausia jai patinka +25 laipsniai šilumos,bet nebaisu jei mažiau ar daugiau.

Taigi, puikus augalas: sveikas, saldus, skanus, ir neišrankus priežiūrai. Galima saldinti ir uogienes, tik reikia labai daug prisiauginti. Bet ir tai ne bėda, jei žemės turite, o žiemai – palangė plati. Pabandykit, ir tikrai nepasigailėsit. Žiemą nuostabų aromatą jausite sėdėdami prie žydinčios lipijos…

Norintiems įsigyti arba plačiau pasidomėti, rašykite tautodailininkei Aidai.

Parengė Aida Žvirblienė