Imbieras – ir prieskonis, ir vaistas

Manote, kad imbiero šaknis iš tiesų yra šaknis? Tačiau iš tiesų tai yra didelis, storas šio augalo šakniastiebis. Šviežias jis yra panašus į elnio ragus, yra gaivaus, panašaus į citriną kvapo ir aštraus skonio.

Vos pajutę pirmuosius peršalimo simptomus, pasidarykite imbiero arbatos. Skanus, kvapnus ir gaivus gėrimas sušildys kūną, pravalys kvėpavimo takus. Patikėkite, kitą dieną jausitės daug geriau. Beje, šviežios imbiero šaknys nuo seno naudojamos kulinarijoje ir konditerijoje, ypač ruošiant Rytų virtuvės patiekalus. Tarkuotu imbieru tinka gardinti makaronus, troškintą mėsą, jo galima dėti į sriubas, padažus. O kas nėra ragavęs tradicinių imbierinių meduolių, keksų, sausainių!

Ką gydo imbieras?

•  Artritą. Sumaišykite 6 arbatinius šaukštelius imbiero miltelių, 6 arbatinius šaukštelius kmynų sėklų ir 3 arbatinius šaukštelius juodųjų pipirų. Vartokite po pusę arbatinio šaukštelio šio mišinio du kartus per dieną su vandeniu.

•  Kosulį, peršalimą. Sumaišykite pusę arbatinio šaukštelio imbiero miltelių ir pusę arbatinio šaukštelio kurkumos su 1 valgomuoju šaukštu medaus. Vartokite du kartus per dieną. 2–3 kartus per dieną gerkite po 1 arbatinį šaukštelį imbiero sulčių, sumaišytų su 1 arbatiniu šaukšteliu medaus. Puodelyje vandens išvirkite 1 valgomąjį šaukštą supjaustyto imbiero. Nukoškite, įdėkite cukraus ar medaus ir gerkite šiltą.

Skrandžio skausmą. Į puodelį vandens įberkite 1 arbatinį šaukštelį smulkinto imbiero, užvirinkite, įdėkite žiupsnelį druskos ir gerkite.

Galvos skausmą. Du šaukštelius malto imbiero užpilkite 1,5 stiklinės verdančio vandens. Palikite 10 min, kad pritrauktų, ir lėtai, nedideliais gurkšneliais gerkite, vis įkvepiant kvapnių garų.

Gerina apetitą. 5 valgomuosius šaukštus supjaustyto šviežio imbiero suberkite į stiklinį indą, užpilkite citrinos sultimis, įberkite žiupsnelį druskos ir 1 valgomąjį šaukštą kmynų. Padėkite indą saulės šviesoje 3–5 dienoms. Valgykite po pusę arbatinio šaukštelio prieš valgį.

Palengvina pykinimą, meteorizmo simptomus. Sumaišykite pusę arbatinio šaukštelio imbiero sulčių, 1 arbatinį šaukštelį laimo (žaliųjų citrinų) sulčių, 1 arbatinį šaukštelį mėtų sulčių ir 1 valgomąjį šaukštą medaus. Vartokite po pusę arbatinio šaukštelio du kartus per dieną.

Imbiero arbata

1 citrinos sultys, gabalėlis šviežio imbiero, 2 šaukšteliai medaus.

Imbierą sukapokite kuo smulkesniais kubeliais (galima ir sutarkuoti), sudėkite į arbatinį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 5–7 minutėms, kad arbata pastovėtų. Imbierą nukoškite ir nuspauskite. Supilkite citrinos sultis. Arbatą išpilstykite į puodelius, įdėkite po šaukštelį medaus. Galima įmesti ir po griežinėlį citrinos.

Imbiero arbata atpalaiduoja įsitempusius raumenis, gerina kraujotaką, veikia kaip švelnus analgetikas. Gėrimas tinka moterims, kurias kankina priešmenstruacinis sindromas. Labai tinka peršalus. Tačiau negerkite imbiero arbatos kartu su aspirinu, nes abi medžiagos skystina kraują. Tuo atveju, jei norite vartoti aspirino, gerkite imbiero arbatos dvi valandas prieš arba dvi valandas po aspirino vartojimo.