Judesio meditacijos stovėsena ir pagrindiniai kojų judesiai

Judesio meditacijos pirmoje dalyje susigrąžinome savo dėmesio energiją, antroje pratimų sekos dalyje dėmesio energijos pagalba projektavome plokštumas erdvėje, trečiojo dinaminės meditacijos pratimo metu išmokome savo stebėjimo tašku “išeiti iš kūno”. 1, 2, 3 pratimų pagalba galima išsilaisvinti iš fizinės visatos gniaužtų, emocijų ir nuotaikų poveikio įtakos ir iš negatyvaus ar “pozityvaus” minčių dūzgesio galvoje, šalia jos ar šviesmečiais erdvėje ir laike nutolusių nuo jos. Kiti pratimai kiek tai paaiškina ir papildo šiuos pagrindinius pratimus.

4. Stovėsena ir pagrindiniai kojų judesiai

Tai yra taiči stovėsena ir pagrindiniai kojų judesiai, gal tik per asmeninio suvokimo prizmę.

Meditatyvinis pratimas tarp statinės ir judesio meditacijos. Stovėsena – statinė meditacija, kojų judesiai – dinaminės meditacijos elementai. Jei į dinaminę / statinę meditaciją pažiūrėtume tik kaip į fizinę mankštą, tai būtų pratimas kojų, pilvo ir nugaros raumenims sustiprinti, emocijoms atpalaiduoti ir dėmesiui lavinti.

Dinaminės ir statinės meditacijos pagrindinė stovėsena. Kojos kiek sulenktos per kelius, stuburas tiesus ir vertikalus. Rankos gali būti pakeltos aukštyn, sulenktos per alkūnes arba laisvai kabėti šalia kūno.

Idėjos dinaminei ir statinei meditacijai. Tai či stovėsena ir judesiai įkūnija In ir Jan principą, šiuo atveju Tuščio ir Pilno idėją.

Pabandykite, stovėdami aukščiau aprašytoje stovėsenoje, perkelti ar “permesti” visą kūno svorį ant vienos kojos, po to ant kitos. Tai ypač gerai jaučiasi, stovint plačiau pastačius pėdas ir labiau sulenkus kojas per kelius. Viena kūno pusė, ypač tos pusės koja, tampa lyg ir “tuščia”. Toje kojoje nėra jokios jėgos, jokio svorio. Pakelkite tuščią koją už šlaunies viena ranka ir paleiskite. Koja lengvai kris ant žemės ar ant grindų. Tačiau kitoje kūno pusėje, ant kitos kojos laikosi visas kūno svoris. Visas ar beveik visas kūno svoris yra permestas ant “Pilnos” kojos. Kūno masės centras yra virš šios kojos.

Permeskite kūno svorį ant vienos kojos, ant kitos. Sekite protu, mintimis. Suvokite, kad viena koja laiko kūno svorį, kita yra besvorė. Viena kūno pusė simbolizuoja In, kita Jan.

pedos stovesenaDinaminės (judesio) meditacijos eiga. Stovėdami tai či stovėsenoje, aprašytoje aukščiau, permetame svorį ant vienos kojos “pilnos” ir “tuščia” koja lengvu sukamu judesiu perkeliame kojos pėdą priešais “pilną” kojos pėdą, lyg ir pėdomis atvaizduodami raidę T. Kūno svoris palaipsniui pereina į kitą pėdą. Pėdos nesiliečia viena su kita, bet jeigu pratęstumėte linijas pėdų kryptimis, kryptys sudarytų kažką tai panašaus į T raidę.

Keletas Dinaminės (judesio) meditacijos variantų:

1) jei pėdą, kurią Jūs perkeliate, statysite vidine puse į save, Jūsų kūnas palengva suksis, ir tapusios lengva kojos kulnas šiek tiek pakils nuo žemės ar grindų. Jūsų svoris pilnai pereina ant naujai pastatytos kojos. Sekantį žingsnį atliekame koja, kuri tapo lengva. Šiek tiek sukamu judesiu, tik dabar pėdą statydami kulnu arčiau kitos pėdos, vėl suformuojame raidę T, tik apverstą. Jei kartosime tai žingsnis po žingsnio, mūsų kūnas palaipsniui suksis.

2) jei pėdą, kurią perkeliate, statysite išorine puse priešais “sunkiąją” pėdą, taip pat darydami T raidę ar gal panašiau į mažąją “r”, kitu žingsniu kaip ir apverstą r, Jūsų kūnas nesisuks, bet palaipsniui judės į priekį. Jei pirmą žingsnį atliksite, statydami tuščią kojos pėdą už sunkios kojos ir t.t. Jūsų kūnas judės atgal.

Judesio meditacijos pritaikymas kasdieniame gyvenime. Pabandykite pavaikščioti šiais būdais. Neužmirškite, visą laiką kūnas yra šiek tiek pritūpęs, kojos daugiau ar mažiau sulenktos per kelius, stuburas tiesus, rankos gali laisvai kaboti, atsipalaidavusios šalia kūno arba sulenktos per alkūnes kaip ir kovos būsenoje, pirštai lengvi ir atsipalaidavę.

Pavaikščiokite šiuo būdu keletą minučių namuose. Pabandykite prieiti prie lango, atidaryti duris. Pavaikščiokite sukamuoju judesiu į priekį, sukamuoju judesiu atgal, tiesiai į priekį, tiesiai atgal, kasdien ar kada tik prisiminsite.

Dar kelios idėjos apie dinaminę judesio meditaciją. Sąmoningai stebėkite vidinėmis akimis savo kūno judėjimą, kūno dalių padėtį erdvėje.

Susipažinkite su savo kūnu, pamatykite, apžiūrėkite jį iš šalies.

Įvadinis straipsnis apie Judesio meditaciją.