Kas nutiks, jei kasdien gersite kefyrą? Gydytojų ir mitybos specialistų nuomonė

Kefyras – vienas iš tų produktų, kuriuos lietuviai pamėgo nuo senų laikų. Jis dažnai puikuojasi mūsų šaldytuvuose, tačiau ar kada susimąstėte, kas nutiktų, jei šį raugintą gėrimą gertumėte kasdien? Ar tai naudinga sveikatai, ar gali pakenkti? Pasidomėjome, ką sako mitybos specialistai ir kokią įtaką kefyras daro mūsų organizmui.


Kas yra kefyras ir kuo jis išskirtinis?

Kefyras – tai fermentuotas pieno produktas, gaminamas naudojant kefyro grybus (bakterijų ir mielių kultūrą). Dėl šios priežasties jis pasižymi ne tik unikaliu skoniu, bet ir didžiule nauda žarnynui bei visai virškinimo sistemai.

Skirtingai nei daugelis kitų pieno produktų, kefyras yra lengviau virškinamas, nes fermentacijos metu dalis laktozės suskaidoma. Tai reiškia, kad net žmonės, kurie jautriai reaguoja į pieną, dažnai gerai toleruoja kefyrą.


7 pokyčiai organizme, jei kasdien gersite kefyrą

1. Pagerės virškinimas

Kefyre gausu probiotikų – gerųjų bakterijų, kurios padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Kasdien vartojant kefyrą, sumažėja pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo ar sunkumo pojūčio po valgio tikimybė.

2. Sustiprės imuninė sistema

Gerųjų bakterijų balansas žarnyne tiesiogiai veikia mūsų imunitetą. Kefyras padeda sumažinti uždegimus organizme, o taip pat gali prisidėti prie efektyvesnės apsaugos nuo virusų ir bakterijų.

3. Gali sumažėti cholesterolio lygis

Tyrimai rodo, kad reguliarus kefyro vartojimas gali padėti mažinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį kraujyje, ypač jei kartu laikomasi subalansuotos mitybos.

kefyras
Kefyras

4. Palaikysite sveiką svorį

Kefyras – sotus, tačiau nekaloringas produktas. Jis puikiai tinka kaip užkandis ar net vakarienės pakaitalas, jei norite lengvesnės dienos pabaigos. Dėl baltymų ir probiotikų jis ilgiau palaiko sotumo jausmą.

5. Oda taps švaresnė

Sveikas žarnynas – gražios odos paslaptis. Probiotikai padeda mažinti odos uždegimus, tad reguliarus kefyro vartojimas gali padėti kovoti su akne, raudoniu ar kitais odos dirgikliais.

6. Pagerės miego kokybė ir nuotaika

Mokslininkai vis dažniau kalba apie „žarnyno-smegenų“ ryšį. Kefyre esantys probiotikai gali prisidėti prie serotonino (laimės hormono) gamybos, o tai lemia geresnę nuotaiką ir net geresnį miegą.

7. Mažesnė osteoporozės rizika

Kefyras yra puikus kalcio, fosforo ir vitamino D šaltinis. Šios medžiagos būtinos stipriems kaulams, tad reguliarus kefyro vartojimas gali padėti išvengti kaulų retėjimo, ypač vyresniame amžiuje.


Kiek kefyro gerti per dieną?

Mitybos specialistai rekomenduoja gerti vieną stiklinę (200–250 ml) kefyro per dieną. Tai saugi ir naudinga norma daugumai suaugusiųjų. Tačiau jei turite specifinių sveikatos sutrikimų (pvz., inkstų ar pieno baltymų netoleravimą), dėl kasdienio vartojimo verta pasitarti su gydytoju.


Ar kefyras visada naudingas?

Nors kefyras – vertingas produktas, svarbu atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

  • Laktozės netoleravimas. Nors kefyre mažiau laktozės nei piene, kai kurie žmonės vis tiek gali jausti nemalonius simptomus.
  • Perdirbtas kefyras. Venkite kefyrų su pridėtiniu cukrumi, vaisių skoniais ar saldikliais – jie mažina produkto naudą.
  • Šviežumas. Rinkitės kuo šviežesnį kefyrą, nes probiotikų kiekis laikui bėgant mažėja.
Scroll to Top