Kas yra maisto netoleravimas ir kuo jis skiriasi nuo alergijos?

Maisto netoleravimas ir maisto alergija – du skirtingi organizmo atsakai į tam tikrus maisto produktus. Nors jų simptomai gali būti panašūs, šių reakcijų mechanizmai ir poveikis sveikatai skiriasi.

Kas yra maisto netoleravimas?

Maisto netoleravimas – tai organizmo nesugebėjimas tinkamai suvirškinti arba pasisavinti tam tikras maistines medžiagas. Dažniausiai tai atsitinka dėl fermentų trūkumo, virškinimo sistemos jautrumo ar reakcijos į tam tikras chemines medžiagas maiste.

Dažniausiai pasitaikantys maisto netoleravimo tipai:

  • Laktozės netoleravimas – kai organizmas neturi pakankamai fermento laktazės, kuris skaido piene esantį cukrų – laktozę.
  • Glitimo netoleravimas (ne celiakija) – kai žmonės jaučia diskomfortą ar virškinimo problemas suvalgę produktų, turinčių glitimo.
  • Histamino netoleravimas – kai organizmas nesugeba tinkamai skaidyti histamino, esančio tam tikruose maisto produktuose.
  • Fruktozės malabsorbcija – kai organizmas negali tinkamai įsisavinti fruktozės, esančios vaisiuose ir kituose produktuose.

Maisto alergija: kas tai?

Maisto alergija – tai imuninės sistemos reakcija į tam tikrą maisto produktą. Organizmas klaidingai identifikuoja tam tikras maisto sudedamąsias dalis kaip pavojingas ir sukelia imuninį atsaką, kuris gali būti net gyvybei pavojingas.

Pagrindiniai alergijos požymiai:

  • Odos bėrimai, niežėjimas ar patinimas.
  • Kvėpavimo sutrikimai, dusulys ar anafilaksinė reakcija.
  • Pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas ar viduriavimas.
  • Staigus kraujospūdžio kritimas.

Dažniausi alergiją sukeliantys produktai yra riešutai, pieno produktai, kiaušiniai, žuvis, soja ir kviečiai.

Pagrindiniai skirtumai tarp maisto netoleravimo ir alergijos

SavybėMaisto netoleravimasMaisto alergija
MechanizmasVirškinimo sutrikimas, fermentų trūkumas ar jautrumas tam tikroms medžiagomsImuninės sistemos atsakas į alergeną
Simptomų pasireiškimasGali pasirodyti po kelių valandų ar dienųDažnai atsiranda iš karto ar per kelias minutes
PavojingumasRetai pavojingas gyvybeiGali būti gyvybei pavojingas (anafilaksija)
GydymasDietos koregavimas, vengimas netoleruojamų produktųGriežtas alergeno vengimas, dažnai reikalingi vaistai (antihistaminai ar epinefrinas)

Kaip nustatyti, ar turite maisto netoleravimą ar alergiją?

Jei įtariate, kad tam tikri maisto produktai sukelia nepageidaujamas reakcijas, svarbu kreiptis į gydytoją ar dietologą. Dažniausiai diagnozei nustatyti naudojami:

Alergijos testai – odos dūrio arba kraujo tyrimai, kurie identifikuoja imuninę reakciją į alergenus.

Eliminacinė dieta – tam tikrų produktų pašalinimas iš raciono ir stebėjimas, ar simptomai pranyksta.

Maisto netoleravimo testai – atliekami laboratoriniai tyrimai, nustatantys fermentų trūkumą ar jautrumą tam tikroms medžiagoms.

Scroll to Top