Maisto netoleravimas ir maisto alergija – du skirtingi organizmo atsakai į tam tikrus maisto produktus. Nors jų simptomai gali būti panašūs, šių reakcijų mechanizmai ir poveikis sveikatai skiriasi.
Kas yra maisto netoleravimas?
Maisto netoleravimas – tai organizmo nesugebėjimas tinkamai suvirškinti arba pasisavinti tam tikras maistines medžiagas. Dažniausiai tai atsitinka dėl fermentų trūkumo, virškinimo sistemos jautrumo ar reakcijos į tam tikras chemines medžiagas maiste.
Dažniausiai pasitaikantys maisto netoleravimo tipai:
- Laktozės netoleravimas – kai organizmas neturi pakankamai fermento laktazės, kuris skaido piene esantį cukrų – laktozę.
- Glitimo netoleravimas (ne celiakija) – kai žmonės jaučia diskomfortą ar virškinimo problemas suvalgę produktų, turinčių glitimo.
- Histamino netoleravimas – kai organizmas nesugeba tinkamai skaidyti histamino, esančio tam tikruose maisto produktuose.
- Fruktozės malabsorbcija – kai organizmas negali tinkamai įsisavinti fruktozės, esančios vaisiuose ir kituose produktuose.
Maisto alergija: kas tai?
Maisto alergija – tai imuninės sistemos reakcija į tam tikrą maisto produktą. Organizmas klaidingai identifikuoja tam tikras maisto sudedamąsias dalis kaip pavojingas ir sukelia imuninį atsaką, kuris gali būti net gyvybei pavojingas.
Pagrindiniai alergijos požymiai:
- Odos bėrimai, niežėjimas ar patinimas.
- Kvėpavimo sutrikimai, dusulys ar anafilaksinė reakcija.
- Pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas ar viduriavimas.
- Staigus kraujospūdžio kritimas.
Dažniausi alergiją sukeliantys produktai yra riešutai, pieno produktai, kiaušiniai, žuvis, soja ir kviečiai.

Pagrindiniai skirtumai tarp maisto netoleravimo ir alergijos
Savybė | Maisto netoleravimas | Maisto alergija |
---|---|---|
Mechanizmas | Virškinimo sutrikimas, fermentų trūkumas ar jautrumas tam tikroms medžiagoms | Imuninės sistemos atsakas į alergeną |
Simptomų pasireiškimas | Gali pasirodyti po kelių valandų ar dienų | Dažnai atsiranda iš karto ar per kelias minutes |
Pavojingumas | Retai pavojingas gyvybei | Gali būti gyvybei pavojingas (anafilaksija) |
Gydymas | Dietos koregavimas, vengimas netoleruojamų produktų | Griežtas alergeno vengimas, dažnai reikalingi vaistai (antihistaminai ar epinefrinas) |
Kaip nustatyti, ar turite maisto netoleravimą ar alergiją?
Jei įtariate, kad tam tikri maisto produktai sukelia nepageidaujamas reakcijas, svarbu kreiptis į gydytoją ar dietologą. Dažniausiai diagnozei nustatyti naudojami:
Alergijos testai – odos dūrio arba kraujo tyrimai, kurie identifikuoja imuninę reakciją į alergenus.
Eliminacinė dieta – tam tikrų produktų pašalinimas iš raciono ir stebėjimas, ar simptomai pranyksta.
Maisto netoleravimo testai – atliekami laboratoriniai tyrimai, nustatantys fermentų trūkumą ar jautrumą tam tikroms medžiagoms.