Kaip efektyviai koreguoti kūno svorį? Impulsas, 1

Numesti svorio kartais trukdome patys sau ir savo protui padedant. Kaip tai gali būti ir kodėl?

Sakykim Jūs beveik kasdien valgote sočius pusryčius, pietus, vakarienę ar visą dieną siurbčiojate kavą ir vakare sočiai pavalgote už tris. Jūs vidutiniškai judate ar leidžiate savo dienas daugmaž ant sofos ar prieš kompiuterio ekraną… ir vieną dieną nusprendžiate – reikia numesti kelis kilogramus nuo klubų, šlaunų ar liemens. Jūs susirandate tinkamą ar netinkamą dietą ir pradedate pusę ar net VISĄ valandą kiekVIENĄ dieną sportuoti namuose ar klube.

impulsas prazysta zieduKūnas buvo įpratęs prie tam tikrų maisto produktų ar patiekalų bei judėjimo režimo, – dabar revoliucija. Griauname seną gyvenimo būdą, kuriame naują – kūnas ir protas atsiduria padidėjusios „elektrinės įtampos“ ruože. Nei kūno ląstelės, nei proto neuronai nelabai susigaudo, kodėl vyksta pasikeitimai, kodėl kūnas siunčia protui neigiamus signalus – pavargau, neskanu, per mažai. Sistemoje – Aš, protas, kūnas, – vyksta, atsiranda chaosas.

Rezultate po kelių, jei vos ne po pirmos ar antros dienos, dieta, bevilitiškai ar iškilmingai, yra užbaigiama tvirta ir sočia vakariene, o treniruotė – tingia, naujos serialo serijos peržiūra, šiltai ir patogiai įsitaisius priešais televizoriaus ekraną.

Ką daryti? Kaip efektyviai užsiimti savo kūno svorio koregavimu?

Reikėtų suprasti, kaip vyksta pats “dietinimosi” procesas.

Iš pradžių, ką nors pamačius, išgirdus, pagalvojus ar pajutus, atsiranda IMPULSAS – reikia ar noriu numesti svorio. Tai yra tik KETINIMAS – numesti kelis kilogramus.

Panašiai, kaip vairuotojas ketintų važiuoti tam tikru keliu, norėtų sukti į dešinę ar kairę, nuspręstų judėti tam tikra kryptimi. Kitas žingsnis – impulsas perduodamas proto struktūroms, kurios impulsą perduoda vairuotojo rankoms, kojoms, kurių pagalba gali būti parodytas posūkis, įjungta tinkama pavara, pasuktas vairas ar pan. Kai kurias operacijas atliks automobilio valdymo sistemos ir bendromis jėgomis automobilis pajudės reikalinga kryptimi.

Jūs – vairuotojas, – norima kryptis. Jūsų įpročiai (proto struktūros) – tai, kaip Jūs galite valdyti automobilį. Jūsų kūno reakcijos, tinkamos ir ne visai, tai – visų automobilio sistemų funkcijos, kurios stovinčią metalo ir plastiko dėžutę paverčia geriau ar blogiau važiuojančiu automobiliu.

Užsiimant dieta ir fiziniais pratimais, tik “staiga” nusprendus numesti svorio, tai panašiai, kaip nuspręsti važiuoti ar tiksliau – aš važiuoju,  – bet nežinant ar yra pakankamai kuro, kuriuos pedalus spausti ir į kurią pusę sukti vairą.

“Staiga” gali nepavykti pilnai įdarbinti visų reikalingų proto sistemų, kurios padėtų kūnui judėti svorio metimo kryptimi. Analogiškai, kaip, kad norėtume užvažiuoti į kalniuką, neįjungus visų reikalingų automobilio valdymo sistemų: spaudžiame greičio pedalą, dūmai verčiasi kamuoliais, automobilis juda beveik atgal, – o, užmiršau pavarą įjungti… ir variklis užgęsta – baigėsi kuras.

Kartais impulsas, ketinimas ar noras numesti svorį gali būti labai stiprus ir jis bus įgyvendintas, nepriklausomai nuo visų atsirandančių kliūčių. Tačiau kartais ketinimas taip ir pasilieka susipainiojęs proto raizgalynėse: ” – Gal neverta, rytoj, kažin ar tai veiks.” – arba kūno reakcijose: ” – Noriu cepelinų kiekvieną dieną, kitaip nesikelsiu iš lovos.”

Jeigu impulsas nėra labai stiprus ir jis gali pasiklysti minčių debesėliuose ar raumenų ir riebalų tarpusavio kovoje, tuomet – pirmiausia reikia patiems ĮSISĄMONINTI, ką norime pasiekti. Po to su norimais pakeitimais supažindinus protą, palaipsniui pakyčiai gali įvykti ir kūne.

Kaip tai padaryti?

Skaitykite antroje straipsnio dalyje – Kaip efektyviai koreguoti kūno svorį? Kelio ženklai