Kiek suvalgyti daržovių per metus?
Pagrindinės žmonių mitybos maisto medžiagos yra baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Tačiau be pagrindinių maisto medžiagų labai svarbią įtaką žmogaus organizmui turi ir biologiškai aktyvios medžiagos, tokios kaip vitaminai, mineralinės, fitoncidinės (augalų išskiriamos biologiškai aktyvios medžiagos, naikinančios bakterijas, parazitus bei stabdančios jų augimą) medžiagos. Šių medžiagų yra gausu daržovėse.

Jau senai pastebėta, kad žiemą ir pavasarį žmonės mažiau valgo vaisių ir daržovių. To pasėkoje gali sumažėti apetitas, skundžiamasi silpnumu, greitai pavargstama, atsiranda kaulų skausmai, polinkis į kraujavimus, sumažėja organizmo atsparumas užkrečiamoms ir įvarioms peršalimo ligoms.
Įdomu, o kiek gi mums reikėtų suvalgyti daržovių, sakykim, per metus?
Mokslininkų tyrimais buvo nustatyti šie duomenys.
REKOMENDUOJAMAS DARŽOVIŲ SUVARTOJIMO KIEKIS PER METUS / VIENAM ŽMOGUI
Daržovės | Kiekis/kg |
Daržovės (be bulvių) | 128 – 164kg |
Baltagūžiai kopūstai | 50kg |
Arbūzinės daržovės | 20kg |
Žiediniai kopūstai | 3 – 5kg |
Pomidorai | 25 – 32kg |
Morkos | 6 – 10kg |
Agurkai | 10 – 13kg |
Burokėliai | 5 – 10kg |
Svogūnai | 6 – 10kg |
Aguročiai ir baklažanai | 2- 5kg |
Saldžiosios paprikos | 1 – 3kg |
Žalieji žirneliai | 5 – 8kg |
Prieskoninės daržovės | 1 – 2kg |
Kitos daržovės | 3 – 5kg |
Daržovių suvartojimo kiekis santykinai gali skirtis. Vienas žmogus gali suvartoti daugiau morkų, svogūnų, burokėlių. Kitas gali suvalgyti daugiau ridikėlių, pomidorų, agurkų ir t.t..
Japonų onkologų tyrimais buvo nustatyta, kad žmonės valgantys daržoves kiekvieną dieną, rečiau serga storosios žarnos vėžiu, ilgiau gyvena.
Pažiūrėkite į rekomenduojamų daržovių kiekio lentelę – ar Jūs suvalgote 25-32kg pomidorų, 10-13kg agurkų, 5-10kg burokėlių, 6-10kg morkų per metus? O 50kg baltagūžių kopūstų?
Suprantama, kad daržovė daržovei nelygu. Daugelį daržovių šiais laikais perkame parduotuvėse, prekybiniuose centruose. Neturime informacijos, kaip perkamos daržovės buvo auginamos, ir kiek jose yra žmogaus organizmui naudingų medžiagų.
Jei norite sužinoti kiek ir kokių naudingų medžiagų yra pagrindinėse mūsų vartojamose daržovėse, skaitykite straipsnį – Daržovės TOP10.
Laimingi tie, kurie gali vartoti savo pačių užsiaugintas daržoves.
Vitaminų, mineralų kiekis priklauso ir nuo to, kiek šviežia yra daržovė.
Tad valgykime daržoves. Kiekviena suvalgyta morka, burokėlis, pomidoras ar kita daržovė padės mums jaustis sveikiau, geriau ir gyventi pilnavertį gyvenimą.