Koks yra pats sveikiausias aliejus maisto gamybai? Mitybos specialistų įžvalgos ir praktiniai patarimai

Aliejus – tai neatsiejama mūsų virtuvės dalis: jį naudojame kepimui, troškinimui, salotoms, kepiniams ar net desertams. Tačiau kai sveikata tampa prioritetu, dažnai iškyla klausimas: koks aliejus yra pats sveikiausias maisto gamybai? Atsakymas nėra vienareikšmis – viskas priklauso nuo to, kokiu būdu ruošiate maistą, kokius sveikatos tikslus turite ir kokį skonį mėgstate.


Pats sveikiausias – alyvuogių aliejus (ypač pirmo spaudimo)

Ypač tyras alyvuogių aliejus (extra virgin olive oil) pelnytai laikomas vienu sveikiausių riebalų pasaulyje. Jis plačiai naudojamas Viduržemio jūros dietoje, kuri laikoma viena sveikiausių mitybos formų.

Privalumai:

  • Turtingas mononesočiaisiais riebalais, kurie palaiko širdies sveikatą
  • Gausu antioksidantų, ypač vitamino E ir polifenolių
  • Mažina uždegiminius procesus organizme
  • Gali padėti reguliuoti cholesterolio lygį

Tinka:
– salotoms, šaltoms sriuboms, daržovių padažams
– troškinimui žemesnėje temperatūroje (iki 180 °C)

⚠️ Netinka intensyviam kepimui aukštoje temperatūroje, nes aukštas karštis gali pažeisti vertingas medžiagas.

Alyvuogių aliejus

Alternatyva – kokosų aliejus (ypač kepimui)

Nors diskusijų dėl kokosų aliejaus sveikumo netrūksta, jis labai atsparus karščiui, todėl dažnai naudojamas kepimui ar gruzdinimui.

Privalumai:

  • Sudėtyje daug sočiųjų riebalų, bet jų struktūra (vidutinės grandinės riebalų rūgštys) leidžia greitai panaudoti kaip energiją
  • Turi antibakterinių savybių
  • Tinka veganinei ar be pieno mitybai

Tinka:
– kepiniams, blynams, augalinėms alternatyvoms
– desertams (suteikia malonų aromatą)

⚠️ Dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio vartoti saikingai – ypač jei turite širdies ar cholesterolio problemų.


Saulėgrąžų aliejus – įprastas, bet ne visada geriausias

Lietuvoje itin populiarus rafinuotas saulėgrąžų aliejus. Jis nebrangus ir neutralus skonio, tačiau dėl didelio omega-6 kiekio gali skatinti uždegimus, jei nevartojamas subalansuotai su omega-3.

Privalumai:

  • Gerai tinka kepimui (aukštas dūmų taškas)
  • Neutralus skonis – tinka įvairiems patiekalams

⚠️ Rinkitės aukštos oleino rūgšties (HO) versiją – ji stabilesnė karštyje ir sveikesnė širdžiai.


Avokadų aliejus – naujas sveikuolių favoritas

Nors retesnis Lietuvoje, avokadų aliejus pelno vis daugiau simpatijų dėl aukštos temperatūros tolerancijos ir naudingų riebalų rūgščių.

Privalumai:

  • Itin atsparus karščiui (dūmų taškas net iki 270 °C)
  • Turtingas mononesočiaisiais riebalais
  • Skatina gerą cholesterolio pusiausvyrą

Tinka:
– kepimui, grilinimui, troškinimui
– salotoms, padažams, ypač jei mėgstate subtilų riešutų poskonį


Kiti sveiki aliejai:

  • Rapsų aliejus – turtingas omega-3, gerai toleruoja temperatūrą, geras kasdienis pasirinkimas.
  • Linų sėmenų aliejus – daugiausiai omega-3, bet netinka kepimui. Idealiai tinka salotoms.
  • Sezamų aliejus – aromatingas, puikiai tinka Azijos patiekalams, bet geriausia naudoti šaltai.

Trumpai: koks aliejus ir kada?

PaskirtisGeriausias pasirinkimas
Salotos, užpilaiAlyvuogių, linų sėmenų, avokadų
Kepimas žemoje TAlyvuogių (extra virgin), rapsų
Kepimas aukštoje TAvokadų, kokosų, aukštos oleino saulėgrąžų
KepiniaiKokosų, rapsų, sviestas (ribotai)
Scroll to Top