Krimskit obuolius į sveikatą!

Obelis – vienas populiariausių vaismedžių Lietuvoje. Tiek pasodintų medžių skaičiumi, tiek užimamu plotu ir vaisių derliumi obelis pirmauja tarp visų kitų vaismedžių. Obuolius mes valgome šviežius, tačiau yra ir gausybė patiekalų, kuriuos galime gaminti iš obuolių. Šie vaisiai ne tik skanūs, bet ir turi nemažai naudingų mūsų organizmui medžiagų ir savybių.

Apie obelis

Obelų veislių yra ypač daug. Daugiausia išauginamų obuolių suvalgoma švieži. Todėl vertingiausios yra vėlyvosios veislės, kurių vaisius galima išlaikyti ilgiausiai, beveik iki naujo derliaus. Kai kurios veislėms būdingas itin didelis atsparumas šalčiui ir jos gali pakelti 25-30 laipsnių šalčius. Nuo vieno obels medžio galima nuskinti daugiau nei 350 kg vaisių. Ekonomiškai naudingas obels amžius yra 30-40 metų.

Obuolių sudėtis

Cheminė obuolių sudėtis labai įvairi. Daugiau nei 80 proc. obuolio sudaro vanduo, 7-12 proc. cukrus, apie 1 proc. organinių rūgščių, taip pat ir kitos medžiagos – pektinai, rauginės ir dažinės medžiagos.  Daugiausiai cukraus turi žieminiai ir vėlyvieji obuoliai. Obuoliuose be cukraus gali būti dar ir krakmolo, daug jo būna neprinokusiuose vaisiuose. Laikant obuolius, krakmolas pamažu skyla ir išsiskiria cukrus, todėl neprinokę obuoliai būna rūgštūs, o sunokę – saldesni. Obuoliuose taip pat yra B grupės vitaminų, folinės rūšties, karotino ir nemažai vitamino E ir vitamino C. Nustatyta, kad vasarinių veislių obuoliai turi mažiau vitaminų, negu žieminiai, o vidurinėje klimato zonoje auginami obuoliai kur kas turtingesni sudėtimi už pietinėje zonoje augintus.

Reikia nepamiršti, jog laikant obuolius, juose mažėja vitamino C, ypač jo sumažeja pernokusiuose obuoliuose. Be šių minėtų medžiagų, vaisiai turi kalio, kalcio, gelžies, mangano druskų, taip pat žmogui naudingų mikroelementų. Obuoliai gali būti džiovinami, šaldomi, perdirbami, iš jų gaminami įvairūs maisto patiekalai ir gėrimai.

Obuolienė su citrinų sultimis

20 saldžių obuolių, 3 citrinų sulčių, 1 citrinos žievelių, 100 g cukraus, 1 stiklinei obuolių masės 1,5 stiklinės cukraus ir 0,5 stiklinės vandens.

Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite plonomis skiltelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis, įverkite 100 g cukraus ir įmeskite citrinos žievelių. Viską sumaišykite. Užpilkite obuolius verdančiu cukraus sirupu ir virkite ant mažos ugnies, kol pasidarys skaidrūs.