Šiuolaikiniame maiste sunku išvengti maisto priedų – jie suteikia produktams gražesnę spalvą, ilgesnį galiojimą, geresnį skonį ar tekstūrą. Tačiau daugeliui žmonių vis dar kyla klausimas: ar jie tikrai saugūs? Ką iš tiesų verta žinoti apie priedus ir dažiklius, kuriuos vartojame kasdien?
Kas yra maisto priedai?
Maisto priedai – tai medžiagos, kurios sąmoningai dedamos į maistą gamybos metu, siekiant pagerinti jo skonį, spalvą, kvapą, išvaizdą, tekstūrą arba prailginti galiojimo laiką.
Dauguma jų žymimi E raidėmis, pvz., E100, E202 ir pan. Tai Europos Sąjungos žymėjimas, kuris leidžia greitai identifikuoti priedo rūšį.
Dažikliai – tik išvaizdai?
Maisto dažikliai – tai priedai, kurie suteikia ar sustiprina produkto spalvą. Jie gali būti:
- Natūralūs – gaunami iš augalų ar gyvūnų (pvz., ciberžolė – E100, burokėlių ekstraktas – E162);
- Sintetiniai – gaminami cheminiu būdu (pvz., tartrazinas – E102).
Kai kurie sintetiniai dažikliai gali sukelti alergines reakcijas, elgesio pokyčius vaikams ar kitus šalutinius poveikius, todėl jų vartojimą verta riboti.

Dažniausiai naudojami maisto priedai
- Konservantai – saugo nuo gedimo (pvz., E200–E299).
- Stabilizatoriai ir tirštikliai – gerina tekstūrą (pvz., E400–E499).
- Saldikliai – keičia cukrų (pvz., E950–E969).
- Skonio stiprikliai – išryškina skonį (pvz., E621 – natrio glutamatas).
- Antioksidantai – apsaugo nuo oksidacijos (pvz., E300 – vitaminas C).
Kaip skaityti etiketes?
Pagrindiniai patarimai:
- Kuo trumpesnis sudėtis – tuo geriau.
- Atpažįsti visas sudėtines dalis? Geras ženklas.
- Jei priedų sąraše yra daug E raidžių, ypač nežinomų – verta pagalvoti, ar produktas būtinas.
- Vaikams rinkitės produktus be sintetinių dažiklių ir skonio stipriklių.
Priedai, kurių verta vengti arba riboti
E102 (tartrazinas) – siejamas su hiperaktyvumu vaikams.
E110 (saulėlydžio geltonasis FCF) – galimas alergenų šaltinis.
E951 (aspartamas) – dirbtinis saldiklis, dėl kurio kyla diskusijų dėl poveikio sveikatai.
E621 (natrio glutamatas) – gali sukelti galvos skausmus, pykinimą jautresniems žmonėms.
Alternatyva – natūralus pasirinkimas
Gerėjant maisto pramonei, daugėja natūralių alternatyvų: be konservantų, be sintetinių dažiklių ar saldiklių. Ieškok produktų, pažymėtų etiketėmis „be E“, „be pridėtinių dažiklių“, „be skonio stipriklių“.
Taip pat rinkis šviežią ir kuo mažiau apdorotą maistą, nes būtent perdirbtuose produktuose dažniausiai slepiasi didžiausias priedų kiekis.