Morkos: ne tik geresniam regėjimui, bet ir grožiui, imunitetui bei virškinimui

Morkos – vienos iš tų daržovių, kurios beveik visada yra mūsų virtuvėje. Jas dedame į sriubas, troškinius, valgome žalias ar spaudžiame sultis. Tačiau ar žinojote, kad šios oranžinės daržovės slepia daugiau naudos nei tik gerą regėjimą? Morkos – tai tikras sveikatos šaltinis, kuris gali pagerinti ne tik kūno funkcijas, bet ir išvaizdą.


Morkos – vitaminų ir antioksidantų lobynas

Morkos ypač turtingos:

  • Beta karotinu – medžiaga, kuri organizme virsta vitaminu A
  • Vitaminu C – stiprina imunitetą
  • Vitaminu K1 – reikalingas kraujo krešėjimui
  • Kaliu – svarbus širdies veiklai
  • Antioksidantais – apsaugo ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio

Vos viena vidutinė morka per dieną gali padėti papildyti organizmą reikiamais vitaminais ir mikroelementais.


Nauda regėjimui

Morkos labiausiai žinomos dėl teigiamos įtakos akims – ir tai ne mitas. Jose esantis beta karotinas yra svarbiausias komponentas, padedantis išlaikyti gerą naktinį regėjimą ir apsaugoti akis nuo su amžiumi susijusių ligų, tokių kaip geltonosios dėmės degeneracija.

Morkų nauda
Morkos

Imuniteto stiprinimas

Vitaminas A, kurio morkose itin gausu, yra gyvybiškai svarbus stipriam imunitetui. Jis padeda organizmui kovoti su infekcijomis, stiprina gleivines kvėpavimo takuose ir virškinimo sistemoje.

Taip pat vitaminas C, esantis morkose, padeda kovoti su peršalimu, skatina žaizdų gijimą ir padidina organizmo atsparumą.


Nauda širdžiai ir kraujotakai

Kalis, esantis morkose, padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Taip pat šios daržovės turi antioksidantų, kurie mažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje, todėl sumažėja širdies ligų rizika.


Geresnis virškinimas ir sotumas

Morkos – puikus skaidulų šaltinis, todėl jos:

  • Skatina žarnyno veiklą
  • Padeda išvengti vidurių užkietėjimo
  • Ilgiau išlaiko sotumo jausmą, todėl puikiai tinka metantiems svorį

Be to, jos lengvai virškinamos ir tinkamos net vaikams bei jautresnį skrandį turintiems žmonėms.


Nauda odai ir grožiui

Antioksidantai ir vitaminas A morkose padeda:

  • Išlaikyti švarią, švytinčią odą
  • Sumažinti spuogų atsiradimą
  • Apsaugoti odą nuo žalingo saulės poveikio

Reguliarus morkų vartojimas gali padėti pasiekti natūralų, sveiką „vidinį švytėjimą“.


Kaip geriausiai vartoti morkas?

Morkos vertingos tiek žalios, tiek termiškai apdorotos, tačiau:

  • Vartojant termiškai apdorotas morkas (pvz., troškintas ar keptas), beta karotinas įsisavinamas geriau, ypač su trupučiu riebalų (pvz., alyvuogių aliejumi).
  • Žalios morkos išlaiko daugiau vitamino C, todėl puikiai tinka kaip užkandis ar salotų ingredientas.
  • Morkų sultys – greitas būdas gauti didelę dozę vitaminų, bet nepamirškite saikingumo – jose daugiau natūralaus cukraus.
Scroll to Top