Nors įprasta Užgavėnėms kepti pačius įvairiausius blynus, gilioje senovėje žiemos išvarymo šventę kaimuose lietuviai pažymėdavo gausiais ir riebiais kiaulienos valgiais, o praėjusio amžiaus viduryje miestuose imta gardžiuotis ir spurgomis. Jos populiarios ir dabar, ypač tradicinės, ruošiamos su varške: tokios mėgstamos ne tik vaikų. „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad pirkėjai varškę renkasi ir kasdieniams, ir šventiniams patiekalams: pusryčiams ją gardina šviežiais ar džiovintais vaisiais, iš jos kepa varškėčius, o šventėms ji tampa nepakeičiamu pyragų, tortų ar spurgų ingredientu.
Spurgos ir bandelės – Europos tautų Užgavėnių tradicija
Daugelyje šalių dar viena ar kita forma gyvuoja senos Užgavėnių tradicijos, simbolizuojančios žiemos išvarymą ir pavasario laukimą. Tą dieną stengiamasi prisivalgyti: anksčiau Lietuvoje net iki 12 kartų per dieną ant stalo būdavo dedami itin sotūs ir riebūs mėsos patiekalai. Prieš Velykas ateinantį rimties ir pasninkavimo metą – gavėnią, truksiančią 7 savaites, visi stengdavosi prisivalgyti.
Praėjusiame amžiuje kaimuose Užgavėnėms buvo kepami paprasti, dažniausiai raugintos tešlos blynai, o vėliau miestuose, ypač Vilniuje ir apie jį, iš kaimynų lenkų atėjo tradicija pasimėgauti spurgomis. Švedai Užgavėnėms gardžiuojasi saldžiomis ir puriomis kardamoninės tešlos „Semla“ bandelėmis, perteptomis maltų migdolų mase ir plakta grietinėle. Vokiečiai per šią šventę pasilepina „Krapfen“ mielinėmis spurgomis su uogienės įdaru. Gi lietuviams nostalgiškus prisiminimus kelia močiučių ir mamų keptos varškės spurgos su miltelinio cukraus debesėliu.
Kaip varškę ilgiau išlaikyti namuose
Kartais šiek tiek palaikyta šaldytuve varškė išsausėja, tad „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, kad svarbu namuose varškę laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve, atokiau nuo stiprių kvapų, taip pat nepamiršti patikrinti jos galiojimo laiką.
„Pasirinkite indą su sandariu dangteliu, kad išlaikytumėte šviežumą ir varškė neišdžiūtų. Be to, užtikrinkite, kad varškė nebūtų ilgesnį laiką laikoma kambario temperatūroje, nes pieno produktai greitai genda. Jei pajuntate nemalonų kvapą ar pastebite mažiausius pelėsių pėdsakus, tokios varškės jokiu būdu nenaudokite. Įsigijus didesnį kiekį varškės ar nespėjus jos suvalgyti, galima ją užšaldyti šaldiklyje ir laikyti jame iki dviejų savaičių“, – pataria ekspertė.
Ji primena, kad nuo Užgavėnių dienos, kovo 4–osios, iki kovo 17–osios taikoma 25 proc. nuolaida privačia „Rimi“ etikete pažymėtam cukrui (1 kg), tad saldiems kepiniams jo pavyks įsigyti pigiau, už 0,74 Eur, perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele.
„Rimi“ Užgavėnėms siūlo išsikepti purių varškės spurgų.
RECEPTAS
Varškės spurgos
Patiekalui reikės:
600 g varškės;
200 g miltų;
200 g cukraus;
4 vnt. kiaušinių;
1 šaukštelio druskos;
1 šaukštelio sodos;
1 šaukštelio acto;
kepimo aliejaus.
Kaip gaminti:
- Sodą ir druską nugesinkite – apliekite actu.
- Varškę išplakite su kiaušiniais, tada suberkite miltus ir cukrų.
- Pridėkite gesintą sodą ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
- Iš gautos tešlos formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Gerai puode įkaitinkite aliejų ir kepkite spurgytes, kol gražiai apskrus.
Skanaus!