Rudens detoksas: ką valgyti norint išvalyti organizmą?

Po vasaros vaišių ir saulės kupinų dienų ruduo – puikus metas švelniam organizmo atnaujinimui. Tai laikas, kai kūnas natūraliai pereina į lėtesnį ritmą ir pasiruošia šaltesniems mėnesiams, todėl verta padėti jam apsivalyti nuo susikaupusių toksinų, perteklinio cukraus ar riebalų. Rudens detoksas neturi būti griežtas – užtenka pasirinkti tinkamus produktus, kurie palaiko kepenų, virškinimo ir limfinės sistemos veiklą.

Kodėl verta rinktis detoksą rudenį?

Ruduo – natūralus „perkraunantis“ metų laikas. Sezoniniai produktai, tokie kaip obuoliai, burokėliai, moliūgai ar kopūstai, padeda išvalyti organizmą ir suteikia reikalingų vitaminų prieš žiemą. Detoksas šiuo metu:

  • sustiprina imunitetą,
  • pagerina virškinimą,
  • suteikia energijos ir lengvumo pojūtį,
  • pagerina odos būklę.

Svarbiausia – rinktis šilto, natūralaus ir šviežio maisto principą, vengiant perdirbtų produktų, cukraus bei alkoholio.

Produktai, kurie padeda išvalyti organizmą rudenį

1. Burokėliai – kepenų valymo čempionai

Burokėliai skatina kepenų veiklą ir padeda pašalinti toksinus iš organizmo. Juose gausu betaino ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimais.
Gerkite burokėlių sultis su morkomis arba įtraukite virtus burokėlius į salotas.

2. Obuoliai – skaidulų ir pektino šaltinis

Obuoliuose esantis pektinas suriša toksinus žarnyne ir padeda juos pašalinti. Be to, jie padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir gerina virškinimą.
Geriausia valgyti šviežius obuolius arba keptus – jie švelniai veikia virškinimo sistemą.

3. Kopūstai – natūralus žarnyno valytojas

Kopūstai, ypač rauginti, stiprina žarnyno mikroflorą ir padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas. Juose gausu vitamino C ir probiotikų.
Įtraukite raugintų kopūstų prie pagrindinių patiekalų arba valgykite kaip užkandį.

4. Moliūgas – lengvas ir sotus

Moliūgas padeda subalansuoti virškinimą, nes turi daug skaidulų, bet mažai kalorijų. Jis taip pat valo žarnyną ir gerina kepenų veiklą.
Gaminkite moliūgų sriubas, troškinius ar kepkite orkaitėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus.

5. Rudeninės žaliosios daržovės – energijos šaltinis

Ropės lapai, špinatai, lapiniai kopūstai (kale) ir kitos žaliosios daržovės aprūpina chlorofilu, kuris padeda šalinti toksinus iš kraujo.
Dėkite į kokteilius ar garinkite kaip garnyrą.

6. Citrinos ir imbieras – natūralūs valytojai

Citrinų sultys skatina virškinimą, o imbieras gerina kraujotaką ir padeda greičiau pašalinti atliekas.
Ryte išgerkite stiklinę šilto vandens su citrina ir trupučiu imbiero – tai puikus startas dienai.

Rudens detoksas / Shutterstock
Rudens detoksas / Shutterstock

7. Avižos ir sėklos – žarnyno pagalba

Avižos, linų ir chia sėklos padeda išvalyti žarnyną dėl savo skaidulų ir Omega-3 rūgščių.
Pusryčiams rinkitės avižinę košę su sėklomis, obuoliais ar uogomis.

Detoksiniai gėrimai, kurie pagreitina valymą

  • Žalioji arbata – skatina medžiagų apykaitą.
  • Rabarbarų ar spanguolių arbata – valo šlapimo takus.
  • Kiaulpienių šaknų nuoviras – padeda kepenims.
  • Šiltas vanduo su citrina ir medumi – kasdienis paprastas, bet veiksmingas ritualas.

Ką vengti detokso metu

  • Cukraus ir saldumynų,
  • baltos duonos, perdirbtų grūdų,
  • alkoholio,
  • per riebaus ar kepto maisto,
  • saldintų gėrimų.

Rudens detokso planas – paprastai ir natūraliai

  1. Pradėkite rytą nuo šilto vandens su citrina.
  2. Pusryčiams rinkitės avižinę košę su sėklomis ir vaisiais.
  3. Pietums – daržovių sriuba arba troškinys.
  4. Užkandžiams – obuolys ar sauja riešutų.
  5. Vakarienei – lengvas patiekalas su virtomis daržovėmis ar žuvimi.
  6. Per dieną išgerkite bent 1,5–2 litrus vandens.
Scroll to Top