Rudens maisto produktai, kuriuos reikia įtraukti į savo dietą

Ruduo yra puikus metas mėgautis sezoniniais produktais, kurie ne tik praturtina mitybą, bet ir padeda sustiprinti organizmą prieš šaltąjį metų laiką. Švieži rudens gėrybių skoniai ir nauda sveikatai skatina įtraukti šiuos produktus į kasdienį racioną. Šiame straipsnyje aptarsime rudens sezonui būdingus maisto produktus ir jų naudą sveikatai.

1. Moliūgai

Moliūgas – neabejotinai vienas ryškiausių rudens produktų. Ši daržovė turi mažai kalorijų ir daug naudingų medžiagų, tokių kaip beta karotenas, kuris organizme virsta vitaminu A ir yra svarbus akių sveikatai. Be to, moliūguose gausu skaidulų, padedančių palaikyti gerą virškinimo veiklą.

  • Kaip įtraukti į racioną: moliūgas puikiai tinka sriuboms, tyrėms, kepiniams ir net desertams. Išbandykite moliūgų tyrės sriubą arba pagaminkite sveiką moliūgų pyragą su cinamonu ir imbieru.

2. Obuoliai

Obuoliai yra vienas universaliausių vaisių ir itin populiarūs rudenį. Juose gausu skaidulų, ypač pektino, kuris padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir palaikyti širdies sveikatą. Obuoliai taip pat yra geras vitamino C šaltinis, kuris stiprina imuninę sistemą.

  • Kaip įtraukti į racioną: valgykite obuolius šviežius, dėkite į salotas, kepkite arba pagaminkite šiltą obuolių desertą su cinamonu. Taip pat galite pasigaminti obuolių tyrę be pridėtinio cukraus.
apple-obuolys-rausvas-geltonas

3. Burokėliai

Burokėliai ne tik suteikia spalvų patiekalams, bet ir yra labai naudingi sveikatai. Juose gausu folio rūgšties, magnio ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimu ir stiprina kraujotakos sistemą. Burokėliai taip pat padeda palaikyti tinkamą kraujo spaudimą.

  • Kaip įtraukti į racioną: burokėliai tinka salotoms, sultims ir troškiniams. Išbandykite keptus burokėlius su graikiniais riešutais ir feta arba pasigaminkite burokėlių sriubą su kitomis daržovėmis.

4. Kriaušės

Kriaušės yra puikus skaidulų ir vitaminų šaltinis. Šios vaisius ypač vertina tie, kurie nori subalansuoti cukraus kiekį kraujyje. Kriaušėse taip pat yra vitamino C ir kalio, kurie yra būtini širdies sveikatai ir imuniteto stiprinimui.

  • Kaip įtraukti į racioną: kriaušes galite valgyti šviežias, kepti, dėti į salotas arba desertus. Kepkite kriaušes su medumi ir cinamonu – tai sveikas ir skanus rudens užkandis.

5. Grybai

Rudenį miškuose gausu grybų, kuriuos galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Grybuose yra baltymų, skaidulų, B grupės vitaminų ir mineralų, tokių kaip selenas ir varis. Jie taip pat turi mažai kalorijų ir yra tinkami sveikai mitybai.

  • Kaip įtraukti į racioną: grybus galima dėti į sriubas, troškinius, omletus arba kepti su česnakais ir petražolėmis. Išbandykite grybų risotto arba kepkite juos su daržovėmis.
Kokie grybai yra sveikiausi?
Grybai

6. Saldžiosios Bulvės (Batatai)

Saldžiosios bulvės, dar vadinamos batatais, yra maistingos ir turi daug vitamino A, skaidulų bei antioksidantų. Jos puikiai tinka rudens sezonui, nes gali suteikti energijos ir palaikyti tinkamą virškinimą.

  • Kaip įtraukti į racioną: batatai yra universalūs ir gali būti kepami, dedami į troškinius, sriubas arba naudojami kaip sveikesnė bulvių košės alternatyva. Išbandykite keptas saldžiąsias bulves su rozmarinu arba ruoškite sveikus bulvių traškučius.

7. Spanguolės

Spanguolės yra geras vitamino C ir antioksidantų šaltinis, padedantis stiprinti imunitetą. Jos taip pat yra naudingos šlapimo takų sveikatai. Rudenį galite rasti šviežių spanguolių, kurios suteikia patiekalams šiek tiek rūgštumo ir yra labai naudingos sveikatai.

  • Kaip įtraukti į racioną: spanguolės tinka sultims, padažams, kokteiliams ir kepiniams. Ruoškite šviežių spanguolių ir obuolių padažą arba įdėkite jas į avižinius dribsnius pusryčiams.

8. Kopūstai

Kopūstai yra vertinga rudens daržovė, kurioje gausu vitaminų C ir K, skaidulų ir antioksidantų. Jie taip pat padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą. Kopūstai yra labai universalūs ir gali būti naudojami įvairiuose patiekaluose.

  • Kaip įtraukti į racioną: kopūstus galite naudoti troškiniams, sriuboms, salotoms arba rauginti. Rauginti kopūstai yra puikus probiotikų šaltinis, naudingas virškinimo sistemai ir imunitetui.