Supermaistas: 10 sveikatai naudingų produktų, kuriuos verta įtraukti į savo racioną

Supermaistu vadinami maisto produktai, kurie pasižymi itin dideliu maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų kiekiu. Jie padeda stiprinti imuninę sistemą, gerina bendrą sveikatos būklę ir padeda išvengti įvairių ligų. Šiame straipsnyje apžvelgsime 10 supermaisto produktų, kuriuos verta įtraukti į savo kasdienį racioną.


1. Chia sėklos

Chia sėklos – tai mažos, bet labai maistingos sėklos, turinčios daug omega-3 riebalų rūgščių, skaidulų ir baltymų. Jos padeda palaikyti gerą virškinimą, mažina cholesterolio kiekį ir suteikia ilgalaikę energiją.

Kaip vartoti? Įdėkite į jogurtą, košes ar kokteilius. Galite iš jų paruošti chia pudingą.


2. Avokadai

Avokadai – puikus sveikųjų riebalų šaltinis. Jie taip pat turi daug vitamino E, kuris padeda palaikyti sveiką odą, plaukus ir stiprina imuninę sistemą.

Kaip vartoti? Valgykite juos kaip užtepėlę, pridėkite į salotas arba gaminkite avokado skrebučius.


3. Mėlynės

Mėlynės yra vienas stipriausių antioksidantų šaltinių. Jos padeda kovoti su uždegimais, gerina atmintį ir mažina širdies ligų riziką.

Kaip vartoti? Valgykite šviežias, džiovintas ar pridėkite į kokteilius, jogurtą ar avižinius dribsnius.


4. Quinoa (Bolivinė balanda)

Quinoa yra puikus augalinių baltymų ir skaidulų šaltinis. Ji taip pat turtinga magnio, geležies ir B grupės vitaminų.

Kaip vartoti? Naudokite kaip garnyrą, pridėkite į salotas ar gaminkite quinoa pagrindu paruoštus patiekalus.


5. Graikiniai riešutai

Graikiniai riešutai turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda palaikyti smegenų sveikatą ir mažina uždegimus organizme.

Kaip vartoti? Valgykite kaip užkandį, pridėkite į salotas, desertus ar kepinius.


6. Špinatai

Špinatai – maistinių medžiagų šaltinis, turintis daug geležies, kalcio, vitamino K ir antioksidantų. Jie stiprina kaulus ir padeda palaikyti energijos lygį.

Kaip vartoti? Įdėkite į salotas, kokteilius arba naudokite kaip garnyrą.


7. Ciberžolė

Ciberžolėje esantis kurkuminas turi stiprių priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Ji padeda palaikyti imuninę sistemą ir gali sumažinti sąnarių skausmą.

Kaip vartoti? Įberkite į troškinius, sriubas, kokteilius arba gaminkite ciberžolės arbatą.


8. Lašiša

Lašiša – tai vienas geriausių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių. Ji padeda palaikyti širdies sveikatą, gerina smegenų veiklą ir stiprina odą.

Kaip vartoti? Kepkite orkaitėje, gaminkite garuose arba naudokite salotose ar makaronų patiekaluose.


9. Kakava

Kakava – turtingas antioksidantų šaltinis, kuris gerina nuotaiką, palaiko širdies sveikatą ir mažina uždegimus.

Kaip vartoti? Naudokite natūralią kakavą kokteiliams, kepiniams ar sveikiems desertams.


10. Imbieras

Imbieras turi priešuždegiminių savybių, gerina virškinimą, mažina pykinimą ir stiprina imuninę sistemą.

Kaip vartoti? Įberkite į arbatas, troškinius arba naudokite šviežią spaustose sultyse.