Sveika mityba: keletas taisyklių ir principų
Pagrindiniai sveikos mitybos principai, remiantis sveikatos centro paskelbta informacija.
1. Saikingumas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra kenksminga sveikatai. (Akivaizdu, ypač šiais laikais, kad porcijos būna per didelės. Gal Lietuvoje tai dar nėra didelė problema, bet Vakarų šalyse, kai kuriose kavinėse ir restoranuose būna patiekiamos, galima pavadinti, milžiniškos porcijos. Jų pilnai užtektų dviems žmonėms pavalgyti. Vargšas žmogelis turi doroti didžiulį maisto kiekį – juk nepaliksi, tiek sumokėta.. Tuo būdu, verslo atstovams siekiant gauti kuo didesnį pelną, yra tampomi skrandžiai ir žmogus valgo vis daugiau ir daugiau. Tad idėja – pasidalink savo porciją su draugu.)
2. Įvairumas. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą, nes su maistu organizmas gauna apie 40 maistinių medžiagų. (Galbūt kada nors bus išrasti prietaisai, kurie kaip temperatūros termometras galės parodyti mūsų kūno medžiaginę “temperatūrą”. Žinosime, kokios maistinės medžiagos reikėtų labiausiai kiekvienu atskiru momentu.)
3. Subalansavimas. Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis. (Subalansavimas gali būti subjektyvus dalykas, nes kiekvienoje žemės platumoje ir ilgumoje augo ir auga skirtingos daržovės, vaisiai, ganosi skirtingų rūšių galvijai ar plaukioja skirtingos žuvys. Šiaurėje eskimai valgo beveik vien žuvį, lietuviai Lietuvoje gali subalansuoti savo dietą įvairiais produktais, indai Indijoje valgo daugiausia daržoves, vaisius, o mėsa yra daugiau prabangos reikalas, ir tokiame karštyje galbūt ji ir nėra taip reikalinga žmogaus organizmui.)
Sveikos mitybos taisyklės
- Valgyti kuo įvairesnį maistą.
- Išlaikyti normalų kūno svorį.
- Pasirinkti maistą, turintį mažai riebalų, ypač sočiųjų, ir cholesterolio.
- Kuo daugiau valgyti įvairių daržovių, vaisių, uogų ir grūdinių produktų.
- Kuo mažiau vartoti cukraus ir saldumynų.
- Kuo mažiau vartoti valgomosios druskos.
- Kuo mažiau vartoti alkoholio.
Atskirų valgymų rekomenduojamos energinės vertės
4 valgymai:
pusryčiai 25% paros energinės vertės;
pietūs 35% paros energinės vertės;
pavakariai (priešpiečiai) 15% paros energinės vertės;
vakarienė 25% paros energinės vertės.
3 valgymai:
pusryčiai 30% paros energinės vertės;
pietūs 40-45% paros energinės vertės;
vakarienė 25-30% paros energinės vertės.
Taigi rinkdamiesi bet kokią dietą, atkreipkite dėmesį į jos raciono pasiskirstymą. Tikriausiai daugelis žinote pasakymą: ” – Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui.” Pasirodo taip nėra (pagal šiuos mitybos principus). Kitas posakis “Damos po šeštos nevalgo” taip pat nebegalioja (pagal aukščiau išdėstytas mitybos taisykles).
Jei žmogus yra sveikas ir jo kūnas yra optimalaus svorio ribose, turbūt nereikia nieko keisti savo mitybos principuose. Tačiau jei turite viršsvorio ar nesveikuojate, tuomet aukščiau išdėstyti sveikos mitybos principai ir taisyklės, gali padėti susitvarkyti su šiomis problemomis. Atitinkamai suprantant, jei viršsvorio ar nesveikatos priežastys yra nesveikos mitybos principai. Ir kiekvienas žmogus turbūt turėtų pats sau atrasti tinkamus maitinimosi principus.