Varškė ir sveika mityba

Varškė – vienas iš seniausių rūgusio pieno produktų: ją valgyti pradėjo anksčiau negu sviestą ir sūrį. Anksčiau daugelyje kalbų „varškė“ ir „sūris“ reiškė tą patį. Dabar šių žodžių reikšmės aiškiai apibrėžtos. Varškėje kaip ir kituose pieno produktuose yra daug kalcio, todėl jos vartojimas aktualus žmonėms besirūpinantiems sveika mityba. Varškė – tirštos arba kietos pieno dalelės, kurios susijungusios atsiskiria nuo išrūgų. Varškė būna saldi ir natūralaus skonio, iš jos daromi sūriai. Lietuviška varškė daroma iš rūgusio pieno, kuris pakaitinamas, o paskui masė perkošiama per sietelį ar nuspaudžiama. Varškė – rūgusio pieno produktas, gaunamas rauginant pieną pieno raugo bakterijomis ir pašalinant išrūgas.

Gaminant varškę iš pieno išsiskiria sveikatai svarbūs komponentai – lengvai pasisavinami baltymai ir pieno riebalai. Tai, kad varškė lengvai pasisavinama, – vienas iš svarbiausių šio skanėsto privalumų. Varškė rekomenduojama visiems –  ir mažyliams nuo 6 mėnesių, ir pagyvenusiems žmonėms. Į visus dietinius valgiaraščius, skiriamus kepenų, inkstų, skrandžio ir žarnyno, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems pacientams, būtinai įrašoma ir varškė. Beje, ji naudinga ir visiškai sveikiems bet kokio amžiaus žmonėms.

Varškės baltymuose yra nepakeičiamųjų aminorūgščių – metionino ir triptofano, kurios labai svarbios nervų sistemai ir virškinamajam traktui. Varškėje yra mineralinių medžiagų, iš kurių pačios svarbiausios – fosforas ir kalcis – yra mūsų kaulinio audinio ir dantų pagrindas. Beje, kalcis stiprina ne tik kaulus ir dantis, bet ir širdies raumenį. Varškė skatina hemoglobino gamybą, joje yra B grupės vitaminų, saugančių nuo aterosklerozės. Iš varškės mes gauname fosforo, geležies, magnio, todėl aktualu varškę įtraukti į savo valgiaraštį bei rūpintis sveika mityba.

Varškė –  tai labai daug baltymų turintis produktas, todėl  jo valgyti reikėtų ne dažniau kaip 2–3 kartus per savaitę. Vienkartinė porcija neturėtų būti didesnė kaip 100 g – daugiau baltymų vis tiek neduos organizmui naudos. Be to, šis pieno produktas gana greitai genda, jame sparčiai dauginasi ligų sukėlėjai. Todėl varškę reikia laikyti šaldytuve ir ne ilgiau kaip 2–3 paras. Abejojate dėl varškės šviežumo? Nevalgykite jos neapdorotos. Geriau pasidarykite virtinukų, išsikepkite.