Kodėl verta valgyti duoną?

Duona kartu su kitais grūdiniais produktais sudaro sveikos mitybos pagrindą. Duonos rekomenduojama valgyti kasdien ir ne kartą. Paskaičiuota, kad suaugęs žmogus per dieną vidutiniškai suvalgo apie 300 gramų duonos.

Kasdienėje duonoje gausu B grupės vitaminų ir mikroelementų; natrio, kalio, fosforo, chloro. kurie ruošiant tešlą ir kepant duoną, gerai išsilaiko ir juos lengvai įsisavina žmogaus organizmas. Suvartojęs apie 500 gramų duonos, žmogus gauna 54 proc. fosforo, 10 proc. kalcio, 64 proc. magnio, 40 proc. kalio reikiamos paros normos.

namine duona atpjautos riekesTaip pat didžiąją dalį mūsų paros raciono turėtų sudaryti angliavandeniai. Duona – puikus jų šaltinis, turintis didžiulę įtaką maisto virškinimui, skatinantis virškinamojo trakto judesius ir sąlygojantis greitesnį maisto judėjimą.

Norint dar labiau pasirūpinti savo pilvuku, reiktų rinktis grūdais ir sėklomis praturtintą duoną. Anot mitybos specialistų, efektyviausios yra saulėgrąžų, sezamo, moliūgų sėklos, kadangi jų riebalai atsparūs aukštai temperatūrai ir kepant  išlaiko naudingąsias savybes. Tai aktualu visiems, kontroliuojantiems kūno svorį, nes grūdėta duona turi labai daug ląstelienos. Dėl šios priežasties  sukramsnojus riekelę  gauname  pakankamai energijos, tačiau maistas organizme neužsilaiko.

Taip pat tokia duona mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir saugo nuo aterosklerozės, aktyvina  žarnyno veiklą, detoksikuoja organizmą. Taigi, valgydami įvairiais komponentais praturtintą duoną, mes organizmui suteikiame vertingų medžiagų, kurios atlieka svarbias funkcijas medžiagų apykaitoje ir padeda reguliuoti biologinius procesus.

Ypatingai pasaulio sveikatos  organizacijos (PSO) mitybos specialistai rekomenduoja ruginę duoną. Rugio grūdo branduolys turtingas baltymais ir angliavandeniais. Dėl to net mažas šio produkto kiekis sukelia sotumo jausmą, bet neapkrauna organizmo. Paprastai juoda  ruginė duona  yra įtraukiama į  populiariausių subalansuotų dietų  receptus.

Kaip žinia, ypač griežtos dietos privalu laikytis cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, tačiau šis produktas leidžiamas net jiems. Maža to, ruginės duonos riekė laikoma prevencine šios ligos priemone. Ji stabilizuoja kasos veiklą, skrandžio darbą ir nesukelia taip dažnai pasitaikančio rėmens ,,graužimo“, valo organizmą nuo sunkiųjų metalų, biologinės kilmės maisto likučių, gerina žarnyno peristaltiką. Augalinės kilmės rugių  skaidulos reguliuoja hormonų pusiausvyrą, kas sąlygoja  geresnį širdies darbą ir mažina žarnyno vėžio riziką.

Pastaruoju metu kai kurie žmonės duonos atsisako vien dėl mielių žalingo poveikio organizmui. Pasirodžius šioms prieštaringoms nuomonėms, pravartu žinoti, kad egzistuoja keletas raugo auginimo būdų. Tikrasis raugas yra gaminamas tik iš miltų ir vandens, auginant natūralias bakterijas. Beje, jis pagal skonį tinkamiausias ruginiams kepiniams ir visiškai nekaloringas. Šiuolaikinėje maisto pramonėje dažniausiai raugas gaunamas iš celiuliozės. Pasaulinės sveikatos organizacijos atstovai pataria rinktis bemielę duoną, tačiau primena, kad minimalus mielių kiekis yra būtinas. Rinktis Jums…