Rabarbarai – sveika, skanu ir naudinga

Istorija byloja, kad rabarbarai pradėti auginti Kinijoje. Tai vienas seniausių vaistinių augalų, kurio naudą kinai žinojo prieš kelis tūkstančius metų. Jau tuomet šie augalai buvo naudojami virškinimui gerinti, tulžies ir kepenų ligoms gydyti. Dar vėliau rabarbarais imta gydyti mažakraujystę ir mažinti tuberkuliozės simptomus. Europoje jie pradėti auginti tik XVIII – ojo amžiaus viduryje ir labiausiai šiuo metu yra paplitę Didžiojoje Britanijoje.

rabarbarai_gabaliukai
foto: Katherine, CC BY-ND 2.0

Sveikos mitybos specialistų nuomone, rabarbarai tinka visada, norint papildyti vaisų ir uogų nepilną racioną – mat, jie labai turtingi mineralinėmis medžiagomis: geležimi, kalciu, fosforu ir magniu. Dėl pastarojo elemento gausos šiuose augaluose, jie vertingi sportuojantiems ir besilaikantiems dietos žmonėms. Magnis, kaip žinia, būtinas komponentas raumenų funkcijoms stiprinti ir medžiagų apykaitai skatinti.

Kartais klaidingai manoma, kad juose daug vitamino C, tačiau taip nėra: ypatingą rūgštų skonį suteikia besikaupiančios organinės rūgštys.

Rabarbaro stiebą patartina valgyti tiesiog pasiskaninant medumi ar cukrumi. Žalios spalvos stiebeliai yra rūgštesni, o raudoni įgauna maloniai saldžiarūgštį skonį. Vertingos yra ir rabarbarų sultys. Norint sulieknėti ar palepinti vaikus, jas specialistai pataria maišyti su morkų sultimis; toks derinys pagreitina mineralinių medžiagų įsisavinimą ir aprūpina organizmą vitaminu A.

Taip pat šis augalas tinkamas žuvies ar mėsos pagardams gaminti, skanūs šerbetai, kompotai, o išmanios šeimininkės verda netgi uogienes.

Sveikos gyvensenos šalininkai ypatingai vertina šių augalų šaknis. Būtina žinoti, kad jose gausu dviejų grupių glikozidų, kurie tiesiogiai veikia mūsų virškinamojo trakto veiklą. Mažomis dozėmis vartojant jų nuovirą, viduriavimas yra stabdomas, tačiau išgėrus didesnę dozę viduriavimas sukeliamas. Nustačius tinkamą dozę organizmui ( pagal kūno masę), jos vartojamos vidurių užkietėjimui gydyti.
Rabarbaro šaknys kasamos tik rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Du valgomuosius šaukštus susmulkintų šaknų reikėtų užpilti stikline verdančio vandens ir palikti stovėti parą.
Pabandykite.