Kas yra tiaminas. Ar jis padeda numesti svorį?

Tiaminas paprastai yra vadinamas vitaminu B1. Žodis yra kilęs iš gr. teion – siera, + amine – organinis junginys. Visiems gyviems organizmams yra reikalinga ši medžiaga. Bet tik bakterijos, augalai ją gali susintetinti ar susikurti patys. Gyvūnai ir žmonės, tik maitindamiesi tam tikru maistu, patenkina savo tiamino poreikius.

zirniai ankstines daržoves tiamino šaltinis

Nedideliais kiekiais tiaminas yra randamas įvairiuose maisto produktuose. Mielės, mielių ekstraktas, kiauliena yra priskiriami prie labiausiai koncentruotų tiamino šaltinių. Javų grūdai, esantys mitybos racione, taip pat yra svarbūs šio vitamino šaltiniai. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad sveikuose ar skaldytuose grūduose yra daugiau tiamino negu maltuose ar kitaip apdirbtuose grūduose, nes tiamino daugiausia yra išoriniuose grūdų sluoksniuose ir gemale, kas yra pašalinamas apdirbimo proceso metu. Pavyzdžiui, 100 g pilnagrūdžių kviečių yra 0,55 mg tiamino, o 100 g baltų miltų sudėtyje yra tik 0,06 mg tiamino. Akivaizdus skirtumas ir verta dėmesio priežastis valgyti rupią duoną ir skaldytų grūdinių kultūrų produktus.

Kiti geri vitamino B 1 šaltiniai yra:

  • daržovės – ypač, žirniai, pupelės ir kitos ankštinės kultūros;
  • švieži ir džiovinti vaisiai, riešutai;
  • rudi ryžiai;
  • sėlenos;
  • kiaušiniai, kiaušinių tryniai;
  • žuvis, kepenys, paukštiena.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip paruošiamas maistas, nes tiaminas gali būti lengvai sunaikintas – verdant, kepant, taip pat, kadangi tirpsta vandenyje, net ir plaunant. Kai kurie maisto produktai, kurie buvo apdoroti, pavyzdžiui, baltieji ryžiai arba miltų produktai, gali būti papildyti tiaminu – vitaminu B1, kad atkurti tai, kas buvo prarasta perdirbant. Tačiau,  šaldant maisto produktus, tiaminas išlieka.

Vitamino B1 atsargos išeikvojamos vartojant daug cukraus; įsisavinti trukdo kava, taninas esantis juodoje arbatoje, nikotinas ir alkoholis. Daugelyje džiovintų vaisių yra tiamino, tačiau sieros dioksidas (E220) dažnai pridedamas kaip konservantas, panašu, kad sunaikina šį vitaminą.

Tiaminas yra svarbus – skaidant angliavandenius, esančius maisto produktuose, į medžiagas, reikalingas organizmui. Tad jei vartojame daug maisto produktų, kuriuose yra daug angliavandenių, tiamino atsargos mažėja. Tiaminas prisideda prie normalaus energijos išlaisvinimo medžiagų apykaitos metu, išlaikant normalų metabolizmą, taip pat padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, gerą širdies darbą, tinkamą virškinimą ir raumenų tonusą.

Ar tiaminas padeda numesti svorį?

Vitaminas B1 ar tiaminas pats savaime nepadės jums netekti svorio. Tačiau jis yra vienas iš svarbių “žaidėjų” – subalansuotos ir sveikos mitybos, skirtos svorio sumažinimui.

Kokia jo rolė? Tiaminas padės jūsų kūnui angliavandenius paversti energija, …bet jei jūsų kūnas energijos nesunaudos – nejudės, nevaikščios, nesportuos, nedirbs ir pan. – energija bus išsaugota Jūsų kūne – riebalų forma. Ar matote proceso esmę? Vitaminas B1 padeda išlaisvinti energiją, bet jei jos nesunaudojate, ji virsta – pilvuku, užpakaliuku ir kitomis minkštomis vietelėmis. Tačiau, jei jūs būsite aktyvūs ir naudosite išskirtą energiją, vitaminas B1 palaikys jūsų kūno angliavandenių ir riebalų deginimą, tuo pačiu metu taip pat padėdamas pagerinti raumenų tonusą. Ne tik numetamas svoris, bet ir raumenys tampa elastingesni ir stipresni.

Vitaminas B1 palengvina svorio metimą, padėdamas savo kūnui išlaisvinti energiją, sukauptą riebaluose, baltymuose ir angliavandeniuose, tuomet jau kūno eilė – sunaudoti ir sudeginti išlaisvintą energiją. Vitaminas B 1 – padeda padaryti pusę darbo, kita pusė – kūnui reikia pajudėti, dirbti, veikti.

Taigi, tiaminas yra efektyvus pagalbininkas svoriui numesti:

  1. jei asmuo per dieną suvartoja ne per daug angliavandenių, kad tiaminas pajėgtų su jais susidoroti,
  2. taip pat žmogus yra pakankamai aktyvus, kad, išsiskyrus energijai, ji būtų sunaudota ir netaptų ”gelbėjimosi rateliais”, besisukančiais aplink klubus.

Tad, norėdami maksimaliai pasinaudoti vitamino B 1 teikiamomis paslaugomis, sumažinant savo svorį:

  1. valgykite maisto produktus, kuriuose gausu tiamino,
  2. taip pat stenkitės, kad maisto produktai, kuriuose yra tiamino, būtų kiek įmanoma mažiau apdoroti, kaip jau buvo minėta – tiaminas yra jautrus vandeniui ir deguoniui, o tai reiškia, kad maisto produktų virimas ir daugelis kitų maisto perdirbimo formų, sumažins vitamino B1 kiekį maiste.
  3. Ir pavalgius – negulėkite ant sofos, bet pajudėkite.

Prieš rašant straipsnį, tikrai neatrodė, kad šis vitaminas gali turėti tokią didelę reikšmę mūsų organizmui. Ir kiek tokių puikių pagalbininkų mes turime savo kūne? Ir kaip puiku būtų, kad žinotume – kaip padėti jiems, kad jie padėtų mums. Keista, ateiname į šį pasaulį nieko nežinodami apie savo kūną, kai ką sužinome, eidami gyvenimo keliu, …bet kodėl negauname gyvenimo taisyklių iš pat pradžių..?