Citrusinių vaisių žievelių nauda: įtraukime į savo mitybą

Citrusiniai vaisiai, tokie kaip apelsinai, greipfrutai, citrinos, žaliosios citrinos (laimai, rūgščiosios citrinos – terminai yra nevartotini, pasak Vikipedijos) yra gerai žinomi dėl savo saldaus, rūgštoko ar rūgštaus skonio, didelio vitamino C kiekio ir naudos sveikatai. Tačiau ar žinote, kad šių vaisių žievelės taip pat gali būti naudingos sveikatai? Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokia yra citrusinių vaisių žievelių nauda ir kaip galite jas įtraukti į savo mitybą.

citrusinių vaisių žievelių nauda

Tad kuo gi pasižymi apelsinų, greipfrutų ar citrinų žievelės?

Turinys

Turtingos maistinėmis medžiagomis

Citrusinių vaisių žievelės yra prisotintos maistinėmis medžiagomis, įskaitant vitaminus A, C ir E, taip pat turi daug skaidulų ir įvairių antioksidantų. Tiesą sakant, citrusinių vaisių žievelėse yra iki keturių kartų daugiau skaidulų nei pačiame vaisiuje. Be to, įrodyta, kad citrusinių vaisių žievelėse esantys flavonoidai ir kitos fitocheminės medžiagos turi priešuždegiminių ir priešvėžinių savybių.

Palaiko virškinamojo trakto sveiką būklę

Citrusinių vaisių žievelėse esanti ląsteliena gali padėti palaikyti gerą virškinimą, skatinant reguliarų tuštinimąsi ir užkertant kelią vidurių užkietėjimui. Citrusinių vaisių žievelėse taip pat yra junginių, kurie gali padėti stimuliuoti virškinimo fermentų, kurie gali padėti virškinti maistą, gamybą.

Stiprina imuninę sistemą

Vaisių žievelėse yra daug vitamino C, kuris, kaip žinoma, stiprina imuninę sistemą ir padeda išvengti infekcijų. Be to, citrusinių vaisių žievelėse esantys antioksidantai gali padėti apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų, kurie gali pažeisti ląsteles ir prisidėti prie ligų.

Palaiko širdies sveikatą

Įrodyta, kad žievelėse esantys flavonoidai teigiamai veikia širdies sveikatą. Jie gali padėti sumažinti kraujospūdį, sumažinti uždegimą ir pagerinti cholesterolio kiekį. Be to, citrusinių vaisių žievelėse esanti ląsteliena gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį, jungdamasi virškinamajame trakte su tulžies rūgštimis.

Priešuždegiminės savybės

Įrodyta, kad citrusinių vaisių žievelėse esantys junginiai turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti viso kūno uždegimą. Tai gali būti ypač naudinga žmonėms, sergantiems tokiomis ligomis kaip artritas, kai uždegimas gali sukelti skausmą ir diskomfortą.

Kaip įtraukti citrusinių vaisių žieveles į savo mitybą

Yra keletas būdų, kaip įtraukti citrusinių vaisių žieveles į savo mitybą. Štai keletas idėjų:

Sutarkuokite citrusinių vaisių žieveles ir dėkite į salotas, marinatus ar padažus.

Naudokite citrusinių vaisių žieveles vandeniui, arbatai ar kitiems gėrimams užpilti.

Citrusinių vaisių žievelės miltelius pasigaminkite išdžiovindami žieveles saulėje arba orkaitėje, tada sumaldami į miltelius. Šių miltelių galima dėti į kokteilius, kepinius ar gaminant patiekalus pagal kitus receptus.

Cukruotomis citrusinių vaisių žievelėmis galima mėgautis kaip saldžiu užkandžiu arba naudoti kepant.

Naudokite citrusinių vaisių žieveles kaip kvapiąją medžiagą kepiniuose, troškiniuose ar sriubose.

Citrusinių vaisių žievelės yra daug maistinių medžiagų turintis maistas, galintis suteikti daug naudos sveikatai. Į savo mitybą įtraukę citrusinių vaisių žievelių, be kitų privalumų, galite padėti savo virškinimo sistemai, sustiprinti imuninę sistemą ir palaikyti širdies sveikatą. Taigi, kai kitą kartą valgysite apelsinus, citrinas, greipfrutus ar kitus citrusinius vaisius, neišmeskite žievelių – verčiau pabandykite panaudoti savo kepsnyje ar sriuboje arba kaip kvapnų gėrimo priedą.