Maisto produktų lentelė. Kur daugiausia cholesterolio?

Kenkia „blogasis“ cholesterolis

Cholesterolis dažnai yra įvardijamas sveikatos „baubu”, tačiau iš tiesų šis riebalas (lipidas) organizmui reikalingas kaip vanduo, baltymai, angliavandeniai. Norint žinoti tikslią situaciją reikia atlikti išsamius cholesterolio tyrimus. Paprastas choleterolio tyrimas gali suklaidinti.Cholesterolio koncentraciją kraujyje mažina fizinis aktyvumas ir augaliniuose aliejuose bei jūros žuvyse esančios nesočiosios riebalų rūgštys.

cholesterol-cholesterolio-chemine-struktura
Cholesterolio cheminė struktūra

Šiais laikais cholesterolio kiekį organizme galima kontroliuoti ir gyventi be cholesterolio baimės.

Lentelėje pateikiami maisto produktų pavadinimai turintys daugiausiai cholesterolio mažėjimo tvarka.

Pavadinimas Cholesterolio
1. Smegenys kiaulių 2500.00 mg
2. Kiaušinių milteliai 1900.00 mg
3. Kiaušinių trynys 1636.00 mg
4. Ikrai, raudonieji ir juodieji 588.00 mg
5. Kiaušiniai 438.00 mg
6. Viščiukų kepenėles 380.00 mg
7. Kepenys kiaulių 340.00 mg
8. Jaučių kepenys 300.00 mg
9. Veršių kepenys 300.00 mg
10. Sviestas, 82,5% riebumo 250.00 mg
11. Sviestas, 72 % riebumo 220.00 mg
12. Viščiukų širdys 170.00 mg
13. Ungurys 164.00 mg
14. Krevetė 152.00 mg
15. Ungurys, rūkytas 140.00 mg
16. Viščiukų oda 135.00 mg
17. Viščiukų skrandeliai 130.00 mg
18. Grietinėlės milteliai 130.00 mg
19. Kauno saliamis, parūkyas 124.00 mg
20. Grietinėlė, 35% riebumo 109.00 mg
21. Grietinė, 30% riebumo 106.00 mg
22. Dešra “Lietuviška”, rūkyta 105.00 mg
23. Antiena 105.00 mg
24. Liežuviai kiaulių 101.00 mg
25. Sūris “Šėtos” 100.00 mg
26. Sūris “Nemunas” 100.00 mg
27. Jautienos mentė, vienarūšė 100.00 mg
28. Majonezas “Provansal” 100.00 mg
29. Lašiniai 99.00 mg
30. Nenugriebto pieno milteliai 97.00 mg
31. Kondensuotas pienas be cukraus 97.00 mg
32. Daktariška dešra 97.00 mg
33. Žarnos kiaulių 95.00 mg
34. Dešra “Servelatas”, rūkytas 92.00 mg
35. Sūris “Emmental” 92.00 mg
36. Varškės sūris, 22 % riebumo 90.00 mg
37. Lašiniai, rūkyti 90.00 mg
38. Taukai, lydyti kiauliniai 90.00 mg
39. Viščiukų šlaunelės be odos 84.00 mg
40. Viščiukų šlaunelės 84.00 mg
41. Krakmolas, bulvių 83.40 mg
42. Grietinė 25% riebumo 81.50 mg
43. Kalakuytų šlaunelės be odos 81.00 mg
44. Viščiukai 81.00 mg
45. Kalakutų šlaunelės 81.00 mg
46. Vištiena 81.00 mg
47. Jaučių liežuviai 80.00 mg
48. Jautiena. II rūš. 80.00 mg
49. Kiaulienos mentė 80.00 mg
50. jautienos nugarinė, I rūš. 80.00 mg
51. Sūris “Parmesan” 79.00 mg
52. Elniena, kumpis 78.00 mg
53. Aviena 78.00 mg
54. Stirniena, kumpis 78.00 mg
55. Avienos kumpis 78.00 mg
56. Viščiukų sparneliai 77.00 mg
57. Dešra “Servelatas”, virtas – rūkytas 76.00 mg
58. Skumbrė, konservuota pomidorų padaže 75.00 mg
59. Kiauliena riebi (šoninė) 75.00 mg
60. Sūris “Camembert” 73.00 mg
61. Žąsų krūtinėles 72.00 mg
62. Žąsiena 72.00 mg
63. Silkė, Atlanto, marinuota 71.00 mg
64. Faršas kiaulienos 71.00 mg
65. Lašiša 70.00 mg
66. Tunas 70.00 mg
67. Karpis 70.00 mg
68. Upėtakis, vaivorykštinis 70.00 mg
69. Jautienos kumpis, I rūš. 70.00 mg
70. Silkė, Atlanto, sūdyta 70.00 mg
71. Kiaulienos nugarinė su kaulu 69.00 mg
72. Kiauliena, pusriebė 68.00 mg
73. Kiaulienos sprandinė 66.00 mg
74. Kalakutų krūtinėlės be odos 65.00 mg
75. Triušiena 65.00 mg
76. Veršienos nugarinė 62.00 mg
77. Skumbrė 62.00 mg
78. Kiaulių kojos 60.00 mg
79. Plekšnė 60.00 mg
80. Sterkas 60.00 mg
81. Varškė, 18% riebumo 60.00 mg
82. Viščiukų krūtinėlės be odos 59.00 mg
83. Lydeka 59.00 mg
84. Jautienos filė, aukšč. rūš. 59.00 mg
85. Dešra “Panerio” 58.00 mg
86. Dešrelės “Pieniškos” 58.00 mg
87. Kiauliena neriebi 57.00 mg
88. Grietinėlė, 20% riebumo 56.00 mg
89. Upėtakis, margasis 56.00 mg
90. Kalakutiena 55.00 mg
91. Varškės sūris, 13 % riebumo 53.00 mg
92. Kiaulienos sardelės 53.00 mg
93. Šprotai aliejuje 52.00 mg
94. Plombyras, 15% riebumo 50.00 mg
95. Otas 50.00 mg
96. Margarinas “Hushals Eve” 50.00 mg
97. Moliuskas 50.00 mg
98. Lydeka, jūrų 50.00 mg
99. Menkės filė 50.00 mg
100. Menkė 43.00 mg